Операта Риголето ще бъде представена на 22-ри май на сцената на Операта. Снимки Държавна опера Бургас

Операта Риголето ще бъде представена на 22-ри май на сцената на Операта. Снимки Държавна опера Бургас

Вечната история за подлост, прелъстяване, излъгани надежди, подмолни пориви, проклятие и зловеща развръзка, вплетени в класическия прочит на една от най‐обичаните и въздействащи Вердиеви опери от Джузепе Верди – „Риголето“, ще оживее на сцената на Държавна опера – Бургас  на 22-ри май, сряда, от 19.00 часа. Под палката на  Димитър Косев, който преди дни дирижира и бляскавата оперетна гала “Любов, шампанско и… още нещо“ в Бургас, ще бъде представен музикално-сценичният разказ за гърбавия шут Риголето, единствената радост в семплия му живот – красивата му дъщеря Джилда, за лишения от съвест Херцог, обединяващ образ на подлостта, както и за всички герои на трагичната приказка за излъганото доверие.

Персонажите на една от най-известните опери на Верди, към която самият композитор не е криел своите пристрастия, ще дарят публиката с разнопосочни преживявания – от възхита пред силата на чистата обич, погубена от бездушието, до трагичната безнадеждност на потъпканите наивни пориви. Присъстващите в залата на Операта ще бъдат стоплени и емоционално разтърсени от тъжната история. Неслучайно големият италиански композитор е заявявал, че ако се наложи да спаси само една от своите опери, би избрал именно "Риголето". Задълбоченият режисьорски прочит на доц. д-р Александър Текелиев, разчитащ кодовете на човешката психика, доказва силата и посланието на тези думи. Режисурата залага на сложните взаимовръзки между действащите лица и психологически подход в изграждането на образите.

На спектакъла на 22 май, под диригентската палка на Димитър Косев, главен диригент на Държавна опера – Русе, чест и желан гост и на бургаска сцена, великолепният каст от солисти, оркестърът и хорът на Бургаската опера не просто ще изпълнят по майсторски начин партитурата, характерна с красивата си мелодика и психологическа наситеност. А и ще разкажат – със завладяващ артистизъм, вечната история за ада и рая в една човешка душа, за погубващите пориви, за възмездието, за картите на Съдбата, които се подреждат според собствените ни избори, за подлостта, предателството, чистилището, изкуплението. Творците‐ваятели на изкуство от най‐висша проба – с усет, вкус и превъплъщение, релевантни на художествените внушения, вплетени в музикалната тъкан, и сценичните решения, издържани напълно в класически стил, ще създадат на зрителите чиста проба естетическа наслада. Споени са всички компоненти на един силен спектакъл – цялата палитра от чувства и взаимоотношения, вплетени в човешкото битие, съществува, живее, продължава да вълнува – с вещото задълбочено тълкуване на екзистенциални теми, във Вердиeвия шедьовър "Риголето". Художник на класическата постановка е Иван Попов, помощник-режисьор – Петър Тихолов. Операта се изпълнява в оригинал – на италиански език, и е със субтитри на български език, дело на Сребрина Славова, които дават възможност да се проследи в детайли драматургичният сюжет и диалозите.  

Забележителен е и солистичният състав: всеки от тях – с изключителни индивидуални качества и същевременно с това – постигната забележителна кохезия на сцената; оркестърът с концертмайстор Христо Белчев, с монолитно звучене на сложната партитура – и в технически план, и в изграждане на динамични нюанси; мъжкият хоров състав с диригент Александър Чепанов – с отлично балансирано звучене, и на сцената, и като фон на драматичното действие – зад завеса.

На 22 май противоречивият образ на шута Риголето ще бъде пресъздаден от забележителния баритон Марян Йованоски, солист на Националната опера на Северна Македония и на Държавна опера – Бургас. В ролята на Джилда в сряда влиза харизматичното сопрано Илина Михайлова - гост, солист на Държавна опера – Варна и Националния музикален театър „Стефан Македонски. В волята на Херцога на Мантуа, самодоволният безсъвестен прелъстител и бонвиван, влиза тенорът Валерий Георгиев, солист на Държавна опера – Варна и Държавна опера – Бургас, който преди дни също имаше запомнящо се представяне на оперетната гала в Бургас. Басът Делян Славов ще бъде респектиращ – и вокално, и като сценично присъствие, в ролята на наемния убиец Спарафучиле, за когото стойността на човешкия живот е нищо, в сравнение с няколко сребърника. Ярка, цветна, красива, шеметна, обаятелна и грабваща сетивата ще бъде прелестното мецосопрано Йоана Кадийска в ролята на Мадалена, сестрата на Спарафучиле, която, освен лекомислие, крие добро и състрадание в сърцето си. Впечатляващи и напълно споени с цялостното звучене на спектакъла на сцената в сряда ще бъдат: басът Костадин Мечков – като Граф Монтероне, който отправя проклятие, поразяващо виновните за неговата бащина болка; мецосопраното Калина Попова – въздействаща и женствена като Джованна, приближената прислужница на Джилда; сопраното Стефка Христозова и басът Петър Тихолов – аристократични в образите на Графиня и Граф Чепрано; баритонът Йордан Христозов – като придворния Маруло, който живее в интригантския свят на висшето общество; тенорът Любомир Тодоров – в ролята на Матео Борса, също част от благородническата свита; сопраното Стефка Христозова – като Паж.

Музиката на Верди съдържа драматургичен заряд, разказва истории, вплита чувства в нотния текст, разкрива образи, носи послания отвъд времето.

Пораждащата силни емоции история на „Риголето“ ще бъде разказана в сряда на сцената на Операта от великолепен творчески и артистичен състав – чрез средствата на синкретичното оперно изкуство, по начин, който не само доставя естетическа наслада, но и вълнува и поражда разнопосочни въпроси.

Галерия