Бургаската гимназия на свой ред бе домакин в рамките на проекта по НП Иновации в действие. Снимки ПГ по транспорт

Бургаската гимназия на свой ред бе домакин в рамките на проекта по НП Иновации в действие. Снимки ПГ по транспорт

Професионална гимназия по транспорт - Бургас бе домакин на втората по ред мобилност по Национална програма "Иновации в действие", Модул 1 "Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между училищата", който се проведе от 7-ми до 9-ти юни 2023 г.

Гости на ПГ по транспорт бяха Професионална гимназия - град Кубрат, Професионална гимназия по електротехника и строителство - град Търговище и Професионална гимназия по аграрно стопанство - град Добрич.

Целта на този проект е сътрудничество и  обмяна на  добри иновативни практики между иновативни и неиновативни училища в страната.

Програмата бе открита от директора на ПГ по транспорт Красимир Кънчев, който запозна гостите с иновативните практики в училище и представи екипа. Иновацията включва нови методи на преподаване и обучение по нов учебен предмет "Интерактивни методи за преподаване на съвременните автомобили". Екип учители от гимназията проведоха бинарен урок на тема: "Окачване на автомобила".

В рамките на програмата гостите посетиха научен център "ПланетУм" и Регионална библиотека "Пейо Яворов" в Бургас. Особен интерес предизвика пътуването с кораб до остров "Света Анастасия", където участниците по проекта от гостуващите гимназии се запознаха с културно-историческото наследство на острова.

Посещението приключи със споделяне на впечатления относно мобилността и добрите практики на училищата партньори.

Първата мобилност по НП "Иновации в действие" на МОН се осъществи от 4-ти до 7-ми април 2023 г. в ПГ - Кубрат. Екип учители от ПГ по транспорт – Бургас участва на събитието. В срещата участваха и училищата партньори от град Търговище – ПГ по електротехника и строителство и град Добрич - Професионална гимназия по аграрно стопанство. Домакините запознаха гостите с проектните дейности, по които работят, както и своята последна иновация за въвеждане на комплекс от инструменти за формиране на ключови компетентности у учениците. Представиха и нов учебен предмет "Аз и моите пари" с учениците от осми клас на тема: "Семеен бюджет", като задачата бе планиране на екскурзия с бюджет от 2000 лева. Учениците от специалността "Кетъринг" показаха своите кулинарни умения с приготвения от тях кетъринг.

Културната програма включваше посещение на тракийската гробница край село Свещари.

Националната програма "Иновации в действие" е начин за споделяне на добрите практики на училищата партньори. Тя подпомага и мотивира учителите и училищата да създават и прилагат подходящи методи на преподаване в STEM среда с цел повишаване на образователните резултати на учениците, придобиване на система от компетентности, трайни, цялостни знания, ключови умения и нагласи, ориентирани към практиката, развитието и кариерното ориентиране на учениците и насочването им към професиите на бъдещето.

Галерия