Обучението ще се извършва съвместно с университет Проф. д-р Асен Златаров. Снимки ПГЕЕ

Обучението ще се извършва съвместно с университет Проф. д-р Асен Златаров. Снимки ПГЕЕ

Бургаската Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов" става център за обучение на програмисти. Училището е едно от петте в цялата страна, избрано за провеждане на безплатните курсове. Те са насочени към десетокласници. Те могат да кандидатстват за обучение по професия "Приложен програмист" по Националната програма "Обучение за ИТ кариера". Обучението е за ученици, които са в X клас през учебната 2024/2025 от всички области на страната, които в момента не се обучават по професии от направлението "Компютърни науки".

Срокът за регистрацията на кандидатите е до 13-ти октомври 2024 г. на адрес:  https://forms.gle/UY34mYJ7GZPGcymT9

Сформирането на групите от ученици ще става след входящ тест за допускане на регистрираните кандидати, който ще се проведе на 20.10.2024 г., с възможност за резервна дата на 27.10.2024 г. Системата ще е отворена от 10:00 до 16:00 часа, а тестът трябва да се направи в рамките на 1 час.

Обучението е безплатно. То ще е по нови учебни планове и програми, съобразени с научните достижения в областта на информационните технологии и потребностите на ИТ бизнеса. Лекциите и упражненията ще се провеждат в свободно от учебните часове време, както и в събота и неделя. Обучението е със срок от три години, като всички завършили ще получат професионалната квалификация "Приложен програмист".

Партньори на Министерството на образованието и науката по програмата са БАСКОМ - Българска асоциация на софтуерните компании, БАИТ - Българска асоциация за информационни технологии, ИКТ Клъстер - Клъстер информационни и комуникационни технологии и компании от бранша, и Българската аутсорсинг асоциация.

Бургаската ПГЕЕ ще обучава учениците съвместно с университет "Проф. д-р Асен Златаров".

Галерия