Гостите бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол. Снимки ПГМЕЕ

Гостите бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол. Снимки ПГМЕЕ

Бургаската Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника, известна още като Механото, беше домакин (от 27-ми до 31-ви март) на втората мобилност по проект "Stop Bullying", който се реализира с финансовата подкрепа на програма "Erasmus+". Гостите – учители и ученици от Испания, Португалия, Румъния, Турция и Франция, бяха тържествено посрещнати с хляб и сол във фоайето на училището, а след това в актовата зала беше официално обявено началото на българското домакинство на мобилността.

В две работилници на гимназията всяка държава представи своя презентация за видовете тормоз, а втората беше насочена към превенцията на тормоза в училище и начините, по които всеки ученик трябва да  му противодейства, за да съхрани психиката си. Първият ден от визитата завърши с опознавателна обиколка на града. На гостите бяха показани знакови места в Бургас, които много ги впечатлиха, а  най-очаровани останаха от плажа и морето.

Вторият ден започна с работилница, по време на която разделените на 8 работни екипа ученици, изработиха Календар на добротата. Чрез своите креативност и талант те  изразиха   мирогледа си  за добротворчеството в човешкото ежедневие. Сесията завърши с представянето на календарите и емоционалното послание  всички записани мисли да бъдат претворена в дела. След кратка почивка последва четвъртата  работилница, в която на екипите бяха връчени сценарии с пиеси на тема тормоз. Интернационалните отбори разпределиха ролите си и започнаха репетиции на маса, тъй като пиесите трябваше да се представят в четвъртък.  Участниците в проекта прекараха следобеда в Созопол, където разгледаха артефактите в Археологическия музей и посетиха църквата "Св. Георги", за да се поклонят пред частица от мощите на свети Йоан Кръстител. Созопол, макар и безлюден извън сезона, брулен от студен вятър, успя толкова силно да впечатли гостите, че те се зарекоха, че ще се върнат отново през лятото.

Наситената културна програма на мобилността продължи и в сряда, когато  цялата група  посети Историческия парк в село Неофит Рилски, недалеч от Варна. Гостите бяха запознати подробно с най-важните моменти от историята на България и разгледаха  реконструкции на сгради от епохата на неолита, Тракийски дворец, Владетелски дом от периода на прабългарите, копия на Казанлъшката, Свещарската и Александровската гробници. Неочакваният сняг и леденият вятър не попречиха на по-смелите да пояздят  и да стрелят с лък.  

В четвъртък се състоя последната за мобилността работилница, посветена на представянето на пиесите. Учениците от всички държави показаха, че могат да се справят  прекрасно на сцена, а някои от тях  демонстрираха отлични актъорски умения.  В следобедните часове гостите направиха обиколка на стария Несебър и се запознаха с културно-историческите и  архитектурните забележителности на града, обявен за част от културното наследство на Юнеско. Закриването на мобилността се осъществи на коктейл в клуб "Модерен театър", на който инж. Роза Желева - директор на ПГМЕЕ, заедно със своя екип учители,  работещи по проекта – Стефка Чавдарова, Надя Георгиева, Татяна Ботева и Евелинка Григорова, връчиха сертификатите за участие на всички учители и ученици от шестте държави.

Раздялата в петък се оказа нелека, имаше сълзи, обещания за нови срещи, прегръдки, подаръци. За пореден път програмата "Еразъм+" доказа , че тя стимулира  младежите да работят  заедно по различни социално значими  теми и им помага не само  да се опознаят, но и да разберат и приемат  културните   и религиозните си различия. А това е най-верният път към единна Европа.

Галерия