Бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" успешно приключи евро проект. Основна цел на проекта "Доброто професионално образование ражда успешните професионалисти в живота!" е да се модернизира и интернационализира образователния процес, свързан с професионалното образование и обучение  в Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров”–гр. Бургас чрез квалификация на учители в Европейски образователни институции.

Времетраене: 25 месеца( 01-06-2020 г.- 31-12-2021 г., с удължение до 31-06-2022 г).

В условията на пандемия, стагнация и рестрикции успешно се осигури изпълнението на проекта – участие в 3 структурни квалификационни курса с 6 мобилности и последващи дейности.

За реализацията на Европейския План за Развитие на гимназията, се избраха квалификационни курсове, така че да удовлетворят нуждите на учителите и училището от знания, умения и компетенции,  относно необходимостта от  модернизация  и интернационализация на обучението, компетентности в ПОО и умения за управление.

 Курсовете са:

•„Информационни и Комуникационни  Технологии(ИКТ), Уеб Приложение, Социална Мрежа и Видио-Аудио Приложения“, организиран от „Прожект мениджмънт спейн Еразмус плюс“, в Рейкявик-Исландия;

 •„Култура и Образование: Учебно посещение (Гент, Брюксел, Брюж и Антверпен) и семинари: Как белгийската култура (бира, изкуства, шоколад, храна) намира своя път в класната стая“, организиран от „Флеминг тичърс академи“, в Гент-Белгия;

 •„LIFE2022 – Опит с наблюдение“, организиран от „Еунеос“, в Хелзинки и Рованиеми, Финландия.

Всички участници получиха сертификати за участие от обучаващите ги организации, както и Еуропас сертифат за участие в международна мобилност.

Компетенциите и опита, придобити от учителите, бяха интегрирани в следните дейности преди и след мобилностите:

•Oбучителен семинар „Еразъм+ и eTwinning сътрудничество и проекти“- представяне на проекта,  платформата и добри практики и отразени в сайта и  ФБ страницата на гимназията;

• Онлайн презентации, свързани с темите на курса, отразени в сайта и  ФБ страницата на гимназията;

•Проведени  сбирки с уроци, по една за всеки курс, на които се сподели наученото в квалификационните курсове;

•Участие с кампания, като част от конкурс, организиран от ЦРЧР, във връзка с 9 май, седмицата на Европа и Годината на младежта – 2022 г., което получи широка популярност в гимназията. Беше отразено в сайта, ФБ страницата на гимназията и електронни национални медии.