Зам.-министър Кирил Ценкин (вторият отляво надясно) връчи документите по проекта на старши комисар Емил Павлов (до него). Снимки Бургас без цензура

Зам.-министър Кирил Ценкин (вторият отляво надясно) връчи документите по проекта на старши комисар Емил Павлов (до него). Снимки Бургас без цензура

Високопроходими коли, микробуси и автобуси ще бъдат закупени от бургаската Областна дирекция на МВР в рамките на проект: "Повишаване на капацитета и подобряване на сътрудничеството на правоприлагащите органи на територията на областите Бургас, Хасково и Ямбол, Одрин и Къркларели в областта на миграцията", финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ VІ-А ИПП България - Турция 2021-2027. "Всяка областна дирекция ще си прецени от какво има нужда. Ние ще закупим машини с висока проходимост. Ще бъдат обучени и служители, които пряко са ангажирани в работата с нелегалната миграция", каза старши комисар Емил Павлов - шиф на Областна дирекция на МВР в Бургас.

Той взе участие в стартиращата пресконференция по проекта заедно със заместник-министрите на вътрешните работи и на регионалното развитие и благоустройството - Кирил Ценкин и Ангелина Бонева, генералният консул на Република Турция в Бургас - г-н Толга Оркун, областният управител на Бургас - Пламен Янев, ръководителят на управляващия орган на програмата България -Турция - Милен Обретенов, както и директорите на областните дирекции на МВР в Хасково и Ямбол – старши комисарите Чавдар Георгиев и Иван Русев, заместник-областните управители на Одрин и Къркларели - Ейюп Батухан Джиерджи и Юсуф Гюлер.

Стойността на проекта е 1.7 млн. евро. "Това е първият и най-голям проект по програмата България - Турция и е от стратегическа важност за двете страни. В разгара на световна несигурност ние надграждаме", каза зам.-министър Ангелина Бонева.

В рамките на проекта ще бъдат обучени 200 служители, ще бъде закупена техника и оборудване.

От турска страна ще бъдат обхванати служители в курс по чуждоезиково обучение.

Предвижда се служителите, които работят по линията на нелегалната миграция от двете страни да посетят държава - членка на Европейския съюз, за да обменят опит в пресичането на тази миграция.

Галерия