Обучените бургазлии могат бъдат снабдени с лесно преносими комплекти за осигуряване на първа помощ, смята адвокатът

Обучените бургазлии могат бъдат снабдени с лесно преносими комплекти за осигуряване на първа помощ, смята адвокатът

Смарт приложение със SOS бутон може да бъде алтернатива на екипите на Спешна помощ. В проекта могат да участват доброволци, които са преминали през безплатно обучение за първа помощ. Това предложи адвокат Димитър Вълчев, който бе гост в онлайн предаването "Избери посока на Бургас", организирано от Живко Табаков, кандидат за кмет на Бургас и общински съветник от ДБГ. Темата тази седмица бе "Сигурност".

Адвокат Димитър Вълчев през 2013 година получава званието "Млад предприемач на годината". През 2016 година става съосновател и председател на фондация "Помощ навреме". Другият гост в предаването бе Димитър Делчев, лидер на "Движение България на гражданите", член на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в 43 Народно събрание.

"Обучените бургазлии могат бъдат снабдени с лесно преносими комплекти за осигуряване на първа помощ. Сигналите ще могат да бъдат обединени в едно смарт приложение, както е и при таксиметровите компании. Който е най-близко до пострадалите, да може да реагира и окаже долекарска помощ", каза още адвокатът.

Той допълни, че трябва да има акцент върху повишаването нивото на сигурност и в учебните заведения в града. Сега масовата практика на охранителите там била да се концентрират върху контролно-пропусквателния режим и опазването на имуществото на училището. Адвокатът поясни, че е необходимо да се вземат много строги мерки за осигуряването на охрана не само вътре в сградите, но и около тях.

Лидерът на ДБГ Димитър Делчев пък изказа мнение, че Общината не може да мисли за сигурност само в централната част на Бургас.

"Такава трябва да има и в местата, където една етническа група се е капсулирала и си прави каквото иска. Кметът не трябва да мисли само за територията около сградата на Общината, но и за тази, която е в края на града. Бургас трябва да е единен и хората по кварталите да не се чувстват втора ръка граждани", каза още Делчев.