Павлина, не само изплита роклите от макраме, но и след това заснема вълшебни фотосесии с тях. Снимки Павлина Иванова и личен архив

Павлина, не само изплита роклите от макраме, но и след това заснема вълшебни фотосесии с тях. Снимки Павлина Иванова и личен архив

Бургаският фотограф Павлина Иванова претвори макрамето в модата. Тя изплете няколко рокли с помощта на тази техника, която знае от дете. "Спонтанно започнах да изработвам рокли от макраме през лятото, но това не е изцяло нова тема в живота ми. Казват, че по време на ретроградна Венера се връщат стари любови, при мен се върна любовта към създаването на дрехи", сподели фотографът.

Тя използва техниката макраме за плетене от дете. "Още бях съвсем малка, когато баща ми ме научи на основните възли. Той е моряк, от корабите се е научил да плете и затова и аз дълго време наричах макрамето моряшки възли. Имат общо, но те не са моряшки възли. Все пак продължавам да свързвам изделията от макраме с морето и свободата, която то дава", разказва Павлина.

Страстта към кроенето и шиенето на дрехи при нея се появява, когато е в средното училище. Но още от малка често сядала на машината на дядо си Павел, на когото е кръстена, и си играела с нея. "Той беше шивач и ме научи как да шия на крачна машина", спомня си бургазлийката.

"Цял живот плета макраме – пана, чанти, декорации, бижута, килимчета, типи палатки, играчки и какво ли още не. Буквално всичко може да се изработи с възел и въже. Но през последните години съм особено щастлива, че макрамето отново се върна на мода и все повече, и интересни неща се създават с него.

Това, което ме провокира за роклите обаче беше едно прекрасно бременно момиче Дениса. Срещнахме се с нея на кафе, искаше да снимаме заедно фотосесия на морето. Допаднахме си веднага, говорихме много, оказа се, че имаме доста общи интереси и аз просто я разпознах, и ѝ предложих да изработя за нея рокля от макраме, което бе отдавнашна моя идея. Тя се съгласи, заедно доразвихме концепцията на снимките и от тогава просто не мога да спра да плета рокли. Много се вдъхнових и веднага след първата рокля, изплетох още една за нея. А след това и още много други", разкри тайната на роклите от макраме Павлина.

Тя плете и за приятелки, и за приятелки на приятелки, но основно го прави за себе си, за удоволствие. "Роклите са част от моя гардероб, който предоставям за фотосесии. Колеги фотографи също могат да ползват роклите ми изплетене чрез макраме за техни проекти", допълва тя.

Така постепенно започва да търся модели, с които да заснеме роклите. "Габи е моя муза, с която работя отдавна. Преди две години я снимах за моята самостоятелна изложба. Помолих я да снимаме сега на пилоните на плажа, защото за мен тези рокли са различни, вдъхновяващи и искам да ги показвам по различен начин", каза Павлина.

Материалите, с които плете са памучни и полиестерни въжета за макраме, дървени и метални мъниста. За една рокля са нужни между 150 и 200 метра въже, понякога може и повече, зависи от дебелината на въжето и богатството на плетката.

"Не знам дали е началото на ново предизвикателство. Това е мое любимо хоби. Обичам да се наслаждавам на процеса на създаването. В момента това ми е достатъчно. Не крия, че имам идея, но се притеснявам, че ако превърна хобито си в нещо друго, магията ще се развали и плетено вече няма да ми носи същото удоволствие", допълва фотографът.

Галерия