Татяна приготви чорба от няколко вида риба, част които която е била прясно замразена, уловена в предишния сезон. Снимки Николай Байкушев, Татяна Байкушева

Татяна приготви чорба от няколко вида риба, част които която е била прясно замразена, уловена в предишния сезон. Снимки Николай Байкушев, Татяна Байкушева

Бургаският фоторепортер Татяна Байкушеа приготви най-вкусната рибена чорба на "Diving Fest 2023", който се проведе в Ахтопол. Той се организира от сдружение "Приятели на морето", а рибата за дните на фестивала бе осигурена от кмета на Ахтопол Станимир Димитров.

В един от състезателните дни Татяна Байкушева е трябвало да приготви рибена чорба за 100 души. "Приготвям рибена чорба. Знам тънкостите, но винаги съм правила за консумация в домашни условия, никога досега не съм готвила за толково много хора", сподели фоторепортерът. За да се справи с основната част от заданието - почистването на рибата от костите, Татяна разчитала на водолази от сдружението. Докато те й помагали, други техни колеги, сред които и съпругът на Татяна - Галин Байкушев, се гмуркали за раци и черноморска мида. В чорбата има сафрид, калкан, паламуд, лястовица, скорпид, платенира, кефал, морски рак и черноморска мида. Част от рибата използвана за чорбата е прясно замразена, тъй като сега не е сезонът за нейния улов.

Приготвянето на чорбата е отнело няколко часа, защото освен почистването на рибата, трябва да се измият и нарежат килограми моркови, целина, картофи. Крайният резултат обаче си е заслужавал усилията, тъй като чорбата е свършила за отрицателно време, а Татяна Байкушева е спечелила плакет за най-вкусната рибена чорба в кулинарната надпревара.

Галерия