4 125 седмокласници ще се явят на изпити в края на учебната година

4 125 седмокласници ще се явят на изпити в края на учебната година

Бургаски гимназии ще привличат ученици след завършен VII клас с нови и атрактивни специалности. През 2021 година седмокласниците в община Бургас бяха 4 064, а за учебната 2022/2023 година те ще бъдат 4 125.

Новите специалности, които ще бъдат разкрити от септември в Бургас са изключително актуални и адаптирани към нуждите на пазара на труда. От тази есен бургаските ученици ще могат да избират да учат и за "Асистент на лекар по дентална медицина" в СУ "Иван Вазов", "Интериорен дизайн" в СУ "Петко Росен", "Програмиране на роботи" в Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации и в ПГЕЕ "Константин Фотинов", "Рекламна графика" в СУ "Епископ Константин Преславски", "Спедиция, транспортна и складова логистика" в СУ "Константин Петканов" и "Технология на хомеопатичните и фитопродукти" в ПГХТ "Акад. Н. Д. Зелинский".

Поради силния интерес от страна на гимназистите през миналата година, от тази есен ще бъде разкрита и втора паралелка "Графичен дизайн" в АЕГ "Гео Милев", която също като първата ще се реализира в партньорство с филиала на НХА в Бургас.

Ръстът на учениците през последните години в морската община е с устойчива тенденция и е резултат от качественото образование и новата материално-учебна база, в които Община Бургас инвестира последователно вече повече от десетилетие.