Изложбата може да бъде разгледана до 20-ти март. Снимки Лина Главинова

Изложбата може да бъде разгледана до 20-ти март. Снимки Лина Главинова

80 живописни платна, 41 от фонда на Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски", както и на семейство Цаневи, притежание на частни колекционери са включени в изложба посветена на Стоян Цанев. Художникът, живял и творил в  родния Бургас като Христо Фотев и Георги Баев, още приживе се превърна в емблема на Бургас. Експозицията е по повод 1 година от кончината на Цанев и 74 години от рождението му.

Картините, рисунките, керамиката са подредени на първия и втория етаж на галерията. Изложбата може да бъде разгледана до 20 март.

На откриването дойдоха дъщерите на художника, негови близки, колеги. Попитахме част от творците: "С какво ще запомните Стоян Цанев?".

Доц. Димо Колибаров - директор на филиала на Националната художествена академия в Бургас:

За мен Стоян Цанев беше учител, без да ми е професор. Щастлив съм, че съм живял в неговото време. До последно му се рисуваше.

Радостин Дамасков - скулптор:

Имах възможност да живея 10-12 години в Ичера, където бе ателието на Стоян. Той бе не само талантлив. Аз по--работлив човек от него не съм виждал.

Руси Стоянов - художник:

Стоян Цанев е голям, голям… художник

Стойко Сакалиев - художник в драматичен театър "Адриана Будевска":

Стоян Цанев е изключителна личност, даде много за изкуството. Постигна всичко в творчеството си. Той винаги бе различен.

Милчо Талев - художник, директор на градска галерия "Дечко Стоев", Поморие:

Първият ми спомен за Стоян Цанев е още като студент във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Проф. Иван Бочев ни изпрати да видим изложбата на Стоян Цанев, да се научим на изкуство, да видим как един художник се отнася към занаята.

Йордан Маринов – художник:

Бяхме заедно още от идването му от Варшава в Бургас. Стоян дойде тук с един специфичен стил. Имахме прекрасни мигове, хубави емоции, проекти, комуникация.

Галерия