Групите, в които е участвала Ева Найденова са сред награждаваните на Златният Орфей. Снимки Архив Черноморие-бг

Групите, в които е участвала Ева Найденова са сред награждаваните на Златният Орфей. Снимки Архив Черноморие-бг

65 творци, чиито песни са били отличени на международния конкурс "Златният Орфей" ще получат специални пенсии, които ще им се изплащат всеки месец в продължение на 3 години. 42-ма от тях ще получават по 500 лева, а 23-ма – по 350 лева на месец.

Предложението е на Министерството на културата. Списъкът с имената в него разбуни духовете в гилдията и министър Боил Банов обяви, че той ще бъде допълнен.

Пенсиите се отпускат във връзка със Закона за награждаване на лица с особени заслуги към българската държава и нация.

В списъка са и именити бургазлии – композитори, поети и изпълнители, както и такива, чиито имена са свързани с Бургас.

Награди ще получат и Ваня Костова, част от "Тоника СВ" (500 лева), Ева Найденова – част от "Тоника" и "Домино" (500 лева), Мустафа Чаушев – изпълнител (350 лева), Недялко Йорданов – поет (500 лева), Панайот Панайотов - изпълнител (500 лева), Стефан Диомов - композитор (500 лева).

Всички те са били участници и лауреати на "Златният Орфей" и поради тази причина ще получават специални пенсии идните 36 месеца.

Ваня Костова е родена в Димитровград, но прекарва детството си в Бургас, където завършва и езикова гимназия. Тя е част от вокална група "Тоника СВ", създадена от бургаския композитор Стефан Диомов. Групата е била една от тези, които е участвала на "Златният Орфей" и е изпълнявала бек вокалите. През 1988 г. Ваня Костова като самостоятелен изпълнител представя на фестивала песента "Илюзия".

Ева (Геновева) Найденова е родена в Айтос. Като част от вокален квартет "Тоника" (създаден от Стефан Диомов като оркестър към Културния дом на транспортните работници в Бургас в далечната 1969 г. б.а.), Ева заедно с Гого, Анастасия Бинчева - Сия и Хари Шерикян печелят I награда на фестивала "Златният Орфей" през 1976 година с песента "Ладо ле". Песента "Нека да е лято" изпълнена от "Тоника" отново по музика на композитора Стефан Димитров, печели втора награда на фестивала "Златният Орфей" през 1977 година. Като част и от квартет "Домино" заедно Виолета Гюлмезова, Иван Христов, Гого Найденов и Красимир Гюлмезов печелят през 1984 г. за изпълнението на песента "Моя любов" (музика Стефан Димитров, тест Михаил Белчев б.а.) първа награда на "Златният Орфей". През 1986 година „Домино“ печели втора награда на същия фестивал с изпълнението на песента "Не оставяй сам" по музика на Александър Бръзицов, тест на Матей Стоянов.

Сред отличените е и певецът Мустафа Чаушев е роден в Шумен, но живее в Бургас и е почетен гражданин на града.

И роденият в Бургас поет Недялко Йорданов остава записано със златни букви името си в историята на "Златният Орфей". През 1993 година песента "Посвещение" по музика на Хайгашод Агасян, текст на Недялко Йорданов, в изпълнение на Деян Неделчев получата голямата награда на фестивала.

Певецът Панайот Панайотов е роден в Айтос. Носител е на първи награди от престижни фестивали и конкурси. В биографията му е и голямата награда за изпълнител на "Златният Орфей" през 1979 година. Тогава той изпява "Не мога да спра да те обичам" – музика и текст Дон Гипсън, съпровожда ЕОКТР, диригент на оркестъра Вили Казасян. Панайот Панайотов ще остане "Момчето, което говори с морето". През 1980 година отново в изпълнение на Панайот Панайотов песента "Бащината къща" по музика на Ангел Заберски и текст на Матей Шопкин печели голямата награда на Орфея.

Композиторът Стефан Диомов е роден в Бургас. Той също е в списъка с творците, които ще получат специална пенсия. През 1979 година "Тоника" представя песента "Отвесен пламък" на "Златният Орфей". През този творчески период всички вокални аранжименти на песните са на ръководителя на групата Стефан Диомов. Ръководената от него "Тоника СВ" е е била една от тези, които е участвала на "Златният Орфей" и е изпълнявала бек вокалите.

Галерия