IMG_1356

IMG_1356

Бургаски лекари направиха коледно чудо за норвежец

Изследванията обаче показват разкъсана аневризма на коремната аорта. Екипът на отделението по съдова хирургия: д-р Валентин Василев, д-р Огнян Матков, д-р Стойчо Шишков и анестезиологът д-р Стефан Геренов успяват да направят една от най-големите и тежки реконструктивни операции в съдовата  хирургия, която вече се прави рутинно в бургаската болница и да спасят живота на пациента.

Аневризмата с размери 8 см в диаметър и с дължина 18 см затрудни сериозно екипа, но независимо от големия процент на неблагоприятен изход при този вид операции, завърши успешно с поставяне на съдова протеза на мястото на разкъсаната аорта.

Подобно на А.Й., повечето пациенти с такива оплаквания не разбират, че са болни, тъй като липсват симптоми.

Основните причини, които водят до аневризмално разширение и разкъсване на най-голямата артерия в човешкото тяло са атеросклерoза, различни травми и възпаления. В тази връзка се препоръчва на  всички пациенти над 50 години с високо кръвно налягане, атеросклероза, диабет или с неясни коремни оплаквания да се консултират предварително за състоянието си със съдов хирург.

Тази Коледа Отделението по съдова хирургия на МБАЛ-Бургас отбелязва  първата годишнина от създаването си. Благодарение на ръководството на болницата и на отличните съдови хирурзи д-р Огнян Матков и д-р Валентин Василев, развиващи тази авангардна и сложна област от медицината, вече цяла година жителите и гостите на Бургас и региона могат да разчитат на денонощна съдово-хирургична помощ. През отиващата си вече 2011 г. екипите на отделението са извършили над 500 хирургични намеси, от които повече от половината са реконструктивни съдови операции.