Захари Карабашлиев представи Опашката в Бургас. Снимки Авторът

Захари Карабашлиев представи Опашката в Бургас. Снимки Авторът

Бургаският писател Радко Пенев (автор на три романа б.а.) е сред първите читатели на ръкописа на романа "Опашката" на Захари Карабашлиев. "Тези читатели са важни, защото от техните бележки зависи докъде романът ти е стигнал", сподели Карабашлиев на бургаската премиера на последната излязла от печат негова творба - "Опашката". Представянето бе в новата сграда на Регионална библиотека "Пейо Яворов" и се превърна в едно от литературните събития от началото на годината.

Захари Карабашлиев: Върви ми на откриване на библиотеки, първо в Сан Диего, сега в Бургас

"Каква е символиката на заглавието - "Опашката"? Защо не крилца", попита Радко Пенев. "Опашката е символ на миналото, на това което е било част от нас. Можем да си представим, че опашката държи другите на дистанция от нас", отговори Захари Карабашлиев. Това е неговият първи роман, който пише в България, след завръщането си в страната (авторът е живял в продължение на години в САЩ б.а.). Започва го през 2014 година. Възобновява писането няколко години по-късно, за да се превърне текста в пиеса през 2018 година. След това пиесата прераства в роман, който излезе от печат в началото на годината.

За "Опашката", за писането на романи, за общуването в социалните мрежи и живия контакт говореше Захари Карабашлиев с дошлите на премиерата на романа му. Така представянето се превърна в диалог, в който авторът и бургазлии обмениха мисли по теми, които ги вълнуват.

"Използването на социалните мрежи и загубата на реална връзка може да докара политиците до ескалиране на най-ниските ни страсти. Хората трябва да са по-честни и да отчитат ефекта, който имат думите", така Захари Карабашлиев отговори на въпрос на "Черноморие" за общуването в социалните мрежи в дните след изборите и липсата на директен диалог между политиците.

"Няма звезди, няма авторитети, няма хора, коита да са повече от нас. Това е голямото ни изпитание. Общуването в социалните мрежи е съвремеността, която изкравнява експертите, изкривява действителността", сподели още авторът на "Опашката"

Час и половина продължи срещата с бургазлии, които са зажадняли за такива срещи, ограничени от пандемията през последната година.

Галерия