Кметът на Бургас Димитър Николов бе сред гостите на премиерата на книгата Опашката на Захари Карабашлиев. Снимки Авторът

Кметът на Бургас Димитър Николов бе сред гостите на премиерата на книгата Опашката на Захари Карабашлиев. Снимки Авторът

Върви ми на откриване на библиотеки, първо в Сан Диего (САЩ), сега н Бургас. Когато ме поканиха за откриването на новата библиотека там, беше излязъл романа ми "18% сиво", сподели Захари Карашлиев пред бургазлии. Те бяха дошли на премиерата на последния му излязъл от печат роман "Опашката". Представянето се състоя в новата сграда на Регионална библиотека "Пейо Яворов" при спазване на всички противоепидемични мерки. Според кмета на община Бургас Димитър Николов, има нещо знаково първата премиера в новата сграда на библиотеката да бъде на писател, който е и ярък общественик.

"Докато строяхме библиотеката, открих платформа за електронни книги. Можеш да си избереш коя книга да слушаш и това ме увлече. Ние строим библиотека, а технологиите се развиват. Това не е ли опасно?", попита кметът Николов писателя Карабашлиев.

"Не, не е опасно. Функцията на библиотеката е съхраняване и запазване на знанието, но в същото време тя трябва да генерира и съдържание. Това, което правите, е голям пример, който давате", отговори авторът на "Опашката".

"С  тези пари, които дадохме за библиотеката, можехме да асфалтираме цял кварла", сподели Димитър Николов. Обществената нужда за нова сграда, в която да се съберат всички отдели на библиотеката надделя.

Темата за сградата на библиотеката вълнува няколко поколения бургазлии. От десетилетия Регионалната библиотека се помещава в четири сгради, пръснати в различни точки на града - на улица "Алеко Богориди" №21, на улица "Булаир" №10, на улица "Шар планина" №18 и в комплекс "Изгрев" в ОДЗ №30. Правена бе и първа копка на мястото, където сега се намира Бургаския свободен университет. След нея обаче, проектът бе замразен, заради липса на средства. Темата отново бе повдигната при бившия областен управител Любомир Пантелеев. Тогава бургазлийка, която учеше в Германия предостави безвъзмездно проект за библиотеката. И той обаче остана само на хартия.

Към темата се върна и следващият областен управител Константин Гребенаров. Така се стигна до 2014 година, когато от Община Бургас обявиха конкурс за проект за реконструкция на сградата на Немската болница. Това стана възможно, след като тогавашния областен управител Константин Гребенаров съдейства имотът, който бе държавна собственост, но бе с отпаднала необходимост, да бъде прехвърлен на Общината. В конкурса на първо място бе класиран проекта на варненската фирма "Дизарх" ООД.

От конкурса за проектиране до началото на строителните дейноости изминаха пет години.

Телефонна кабина и душ зони в новата сграда на библиотеката

Библиотеката отвори врати в новия си дом на 1-ви април. Оттогава през нея са минали над 5000 души.

Отваря врати новият дом на бургаската библиотека

Галерия