Бургаски политици се върнаха към 10 ноември "Тогава бях студент първи курс във ВТУ "Св.св. Кирил и Методий" във Велико Търново, вечерта бях с колеги, когато съобщиха новината за оттеглянето на Тодор Живков. Промяната витаеше във въздуха още преди тази дата. През 1988 година бях на школа в Съветския съюз по линия на Комсомола. Тези неща се усещаха и се говореше за това. Когато дойде 10 ноември, бяхме с усещането, че промяната ще стане чрез партията. Не съм очаквал така драстично да се промени системата. По-скоро се надявах на социализъм в по-човешки вид", разказа пред репортер на Chernomorie-bg Атанас Зафиров областен лидер на БСП в Бургас.

10 ноември заварил у дома общинския съветник от "Атака" Димо Грудев. "Спомням си, че излязохме на улицата и се радвахме на случващото се. Имахме надежди, очаквания. Чертаехме нови проекти. Сега 21 години по-късно има още, какво да се желае. Има, какво да се промени. Но трябва да сме оптимисти".

"През 1989 година бях ученик специалност "архитектура" в Строителния техникум на Бургас. Спомням си, че имаше вълнения тогава в техникума. След промяната изведнъж нещата отидоха в другата крайност. Някои от комсомолци станаха демократи. Случилото се е важно време за нас. След 100 години България ще бъде друга. Но тези 20 години, които сме преживели с опита, който сме натрупали са от изключително значение за бъдещето, стига да успеем да анализираме грешките си и да си направим правилните изводи", коментира Георги Маринчев регионален координатор на "Движение Гергьовден".