Позволяващият родителски стил и дигиталните средства са проблем за развитието на детето, категоричен е психологът Борис Савов

Позволяващият родителски стил и дигиталните средства са проблем за развитието на детето, категоричен е психологът Борис Савов

"В днешно време, това от което децата имат най-много нужда е от разбиране. Да разбираме това, което са те в действителност, как се оформят като зрели личности и кои са действителните им нужди по време на техния дълъг път на развитие от първите моменти като новородени до прага на зрелостта - пубертета", каза бургаският детски психолог Борис Савов. Той алармира за увеличаване на случаите на изоставане в детското развитие, поради ред фактори и счита, че подрастващите имат все по-голяма нужда от автентична връзка с родителите си, като тя трябва да е съобразена с реалните нужди на децата.

"Когато се роди едно бебе, обикновено родителите или обгрижващите не са много наясно пред какво са изправени. Новороденото за повечето от нас е като една черна кутия и много малко може да се знае какво се случва по време на развитието му и по-специално за процесите,които се случват в мозъка. Това често поражда тревога, която кара грижещите се да проявяват защитни психически механизми, за да овладеят тревогата от неяснотата около новороденото, които се внедряват във взаимоотношенията между родителите и бебето. Тези несъзнавани поведения със защитен произход могат да повлияят негативно в т. нар. критичен период на развитието. Тъй като един от важните изводи, които правят учени в сферата на невронауката на развитието е, че е налице критичен период в ранното развитие на мозъка", обяснява психологът.

Според него, средата оказва непосредствено влияние върху структурирането и функционирането на мозъка особено в критичния период на развитие.

"Този период се нарича критичен, тъй като по това време съзряват висшите области на мозъка - фронталните дялове на мозъчната кора, през този период се създава и афективната привързаност с грижещите се, която е основата за развитието на всяка една зряла личност и нейните познавателни и емоционални качества", уточнява Савов.

"Без да се имат предвид тези изводи на съвременната невронаука отглеждането на деца може да се окаже проблематично, тъй като преобладаващият родителски стил е позволяващият, при който родителите се стремят на всяка цена и със всички възможни средства да спестяват всеки вид стрес и да се стремят на всяка цена и с всички средства към позитивна, "приятелска" атмосфера във взаимоотношенията си с техните деца. Т.е. възпитателният елемент в отглеждането все по-рядко и все по вяло се въвежда за сметка на обгрижването", обяснява психологът.

Според него, позволяващият родителски стил, съчетан с дигиталната среда, в която се появяват бебетата и дигиталните средства, с които си помагат някои семейства, ясли и детски градини допълнително затруднява структурното и функционалното постнатално развитие на фронталните дялове на мозъчната кора, което е в основата на проблемите в развитието на детето.

"Така че от името на децата си позволявам да адресирам  нещо, което всички усещат, но трудно артикулират - нуждите от възпитание, принадлежност и взаимоотношения на привързаност. За целта е нужно широко интегриране на достиженията на невронауката на развитието в нашето общество, за да може да се направи действителна оценка на нуждите на децата особено по време на жизненоважния "критичен период на развитието", са убежденията на бургаския психолог.