DSC_0009

DSC_0009

Бургаски ВУЗ десети по реализирани кадри в туризма

направление "Туризъм". Това сочат данните на Националния осигурителен институт и Рейтинговата система на висшите училища в страната. Цифрите бяха оповестени на кръгла маса на тема: "Образованието и реализацията на специалистите в сферата на туризма", която се провежда в Бургас. В нея участват министрите от служебния кабинет - министърът на туризма Стела Балтова и министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, както и ректори и представители на университетите в България, в които се изучават специалности в направление "Туризъм". Техният брой е 14, а бургаският ВУЗ заема 10-о място по реализация на завършилите студенти, което е 12.63%.

От началото на годината ръководството на бургаския ВУЗ изрази своето несъгласие с одобрение план прием за учебната 2017/2018 година. От заявени 320 бройки държавна поръчка за Колежа по туризъм в университета са одобрени 88. Миналата година са приети 120 студенти държавна поръчка в Колежа по туризъм в Бургас. 88 бройки, които са одобрени за учебната 2017/2018 година са с държавна субсидия. Университетът има право да приеме 170 студенти в платена форма на обучение за следващата учебна година в специалностите от направление "Туризъм".

Цифрите показват, че въпреки желанието на ВУЗ-а за по-голям държавен прием той не може реално да бъде реализиран. Причината е, че малка част от завършилите туризъм в Колежа към универститета работят по специалността си в този бранш. От друга страна хотелиери и ресторантьори се оплакват от недостиг на кадри. Въпросът е: Защо завършилите Колежа по туризъм в Бургас не работят след това в тази сфера?

Завършилите туризъм в СУ с най-добра реализация