От НАП Бургас напомнят, че доходите от онлайн търговия подлежат на облагане и следва да бъдат декларирани. Снимката е илюстративна

От НАП Бургас напомнят, че доходите от онлайн търговия подлежат на облагане и следва да бъдат декларирани. Снимката е илюстративна

Недекларирани приходи от онлайн търговия за над 10 милиона лева са разкрили само за първите пет месеца на годината ревизорите от НАП Бургас. Приключените за този период 27 ревизионни производства са установили директна щета за бюджета, надхвърляща един милион лева. За миналата година установените от приходното ведомство в морския град недекларирани приходи от сделки през интернет са за близо 190 милиона лева, като по този начин са били направени опити за неплащане на дължими данъци за около 19 милиона лева.

От НАП Бургас напомнят, че доходите от онлайн търговия подлежат на облагане и следва да бъдат декларирани. Данъчните уточняват, че онлайн търговията от гледна точка на данъчното законодателство и за целите на облагането не се различава по същество и се приема като продажба на стока или услуга от обикновен стандартен магазин. Освободени от облагане са единствено продажбите на лични вещи, които са закупени за лично ползване, а не с цел да бъдат продадени или да бъдат използвани в производство на други вещи, предназначени за продажба и реализиране на печалба.

"Онлайн пазаруването отбелязва бум, това е най-динамично и бързо развиващата се сфера, в която се акумулират милиарди обороти, няма как тези процеси да бъдат извън нашия фокус. Следим внимателно сделките през интернет, разполагаме с необходимата информация за извършващите се различни видове плащания, целта ни е приходите да бъдат на светло и онлайн търговците да заплащат дължимите данъци, нищо повече", коментира директорът на ТД на НАП Бургас Татяна Кънчева. От НАП Бургас допълват, че при опити за измами и заобикаляне на данъчното законодателство в особено големи размери, информацията, установена от ревизионните производства, се предоставя на прокуратурата. В един от тези случаи, при внос на стока от Китай и реализирани продажби на територията на страната, са установени близо 40 000 пратки с наложен платеж за около 800 хиляди лева приходи без подаване на данъчна декларация и без заплащане на какъвто и да е данък.

Националната агенция за приходите провежда и специално насочени едновременно и към потребителите, и към онлайн търговците информационни кампании относно облагането и задълженията при този вид сделки.