Добрин Вътев откри общата изложба на Дружеството на бургаските художници. Снимки Лина Главинова

Добрин Вътев откри общата изложба на Дружеството на бургаските художници. Снимки Лина Главинова

Бургаските художници започнаха новата календарна година с обща изложба "Януари". Експозицията на морските творци бе открита в залата на дружеството на улица "Александровска" №22. За първата изява на дружеството дойдоха, както негови членове, така и много приятели и почитатели на изобразителното изкуство в града. "Доста желаещи имаше за участие в изложбата. Тя е под мотото "Януари". В творите обаче няма да видите зимни пейзажи", каза на откриването новият председател на творческата организация Добрин Вътев. Той припомни, че този път изложбата включва творби с различен формат, както и с различна тематика, и различни жанров. Вътев отправи апел към институциите в Бургас и региона да подкрепят изкуството и благодари на Община Бургас, която винаги е заставала зад бургаските художници.

В общата изложба "Януари" със свои творби участват, автори от поколението, израснало в годините на прехода като Атанас Стоянов, Ани Михайлова, Надя Пеовска, Нели Тодорова, Стойко Даскалов, Добрин Вътев, Стойко Даскалов, Иво Бистрички и други. Централно място в залата заема картината "Дюни" на Роджер Краев. Прави впечатление, че в първата за тази година изложба на Дружеството на бургаските художници не са включени платна на бургаски творци от така нареченото златното поколение – Ненчо Русев, Райна и Енчо Рачеви. Може би това е и новото и различно от досегашните общи изложби, правени от Дружеството, припомниха хора от гилдията.

В първата за 2019-та година обща изложба "Януари" посетителите ще се  докосната до  творбите на Ханс Спилкер, Румяна Карастамова,Стела Христова, Николай Ангелов- Гари. Единствено напомнящ за първия месец на годината е платното "Януари" на  Милена Казакова - Картин. Именно то е дало и заглавието на новата обща изложба на Дружеството на бургаските художници научи сайт "Черноморие".

Галерия