Рисувана керамика от Аполония - Созопол също може да бъде видяна в зала Трезор на Археологическата експозиция на РИМ - Бургас. Снимки РИМ Бургас

Рисувана керамика от Аполония - Созопол също може да бъде видяна в зала Трезор на Археологическата експозиция на РИМ - Бургас. Снимки РИМ Бургас

Бургаските експозиции на Регионалния исторически музей в града ще бъдат отворени безплатно за посетители в продължение на 6 часа в Нощта на музеите. Тя ще се проведе на 18-ти май, събота.

В Археологическата експозизиция (булевард "Алеко Богориди" №21) ще бъде открита изложбата "Панагюрското златно съкровище" - музейно копие, гостува Национален исторически музей - София. След представянето му в Дубай, копието на Панагюрското съкровище ще бъде експонирано в зала "Трезор" от 18-ти май до 30-ти август 2024 година. Представени са всичките девет съда от съкровището, изработени от 23 каратово злато – общо малко над 6 кг. Украсата е със сцени от древногръцката митология, като са изобразени редица божества и герои – Хера, Атина, Афродита, Аполон, Артемида, Дионис, Херакъл, Тезей, Парис, амазонки, вакханки и сфинксове.

"Рисувана керамика от Аполония - Созопол" е втората изложба, която представяме в зала "Трезор" на Археологическата експозиция на РИМ – Бургас. Тя ще гостува до 30-ти април 2025 г. Съдовете са от богатата колекция на Археологически музей - Созопол. Върху представените съдове са изобразени редица религиозни, митологични  и епически сцени. Особен интерес представляват различните форми на керамичните съдове. Акцент в изложбата е статуарна сцена с пируващи сатири.

"Домонетни и монетни парични форми през вековете" е третата изложба, която е експонирана в зала "Трезор" на Археологическия музей. В нея са представени медни слитъци от бронзовата епоха, стрели-пари от архаичната епоха, златни гръцки и македонски статери, гръцки тетрадрахми, римски златни солиди и денари, византийски златни номизми, български грошове, златни османски и сребърни монети, венециански дукати, австрийски и нидерландски льовенталери. По същество, изложбата проследява историческото развитие на паричните средства до  XVIII в.

В Етнографската експозиция (улица "Славянска" №69) ще бъде изложбата "Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян". Тя е част от едноименен проект на Регионален исторически музей Бургас, одобрен и финансиран от Министерство на културата. Чрез снимки, документи, предмети и експонати от фонда на музея е разказана историята на града в периода 1930 – 1945 година, както  и личната история на самия д-р Мъгърдич Мелконян.

От 18:30 часа, в двора на Етнографската експозиция, бургазлии и гостите на града ще могат да се насладят на концерта на Бургаския духов оркестър, под ръководството на диригент Атанас Камиларов.

От 19:15 часа в Етнокухнята на музея ще бъде изпълнена кулинарна демонстрация. Директорът на музея д-р Милен Николов, ще сготви свинско с лапад, зелен лук и гьозум по стара котленска рецепта.

В Историческата експозиция (улица "Лермонтов" №31) - от 18:00 до 00:00 часа

Изложбата "Елате да живеем за нашите деца" на Национален музей на образованието може да бъде разгледана в залите на Историческия музей. Снимковият материал в изложбата обхваща периода от първите публикации по темата за предучилищното образование от Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фьобел, Уилям Килпатрик, Мария Монтесори, Овид Декроли и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Представени са и видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други, които също оказват важна роля за предучилищното възпитание у нас.

Ще бъде представена и презентация от ДА "Архиви", свързана с развитието на предучилищното образование в Бургас.

В Природонаучната експозиция (улица "Константин Фотинов" №30) - гостува изложбата "Записки по българските орхидеи". Тя представя записки и рисунки на Любен Домозетски от неговите научни пътешествия из различни райони на България. С молив и бои в ръка авторът систематизира наблюденията си в ръкопис, който представя с кратко описание и рисунки всички диворастящи видове орхидеи в България. Освен публикуваните и известни за страната видове, Домозетски включва още няколко открити за първи път в страната орхидеи.

Галерия