Автобусът премаза колата с двамата униформени полицаи на 25-ти август тази година. Снимки Архив и Черноморие-бг

Автобусът премаза колата с двамата униформени полицаи на 25-ти август тази година. Снимки Архив и Черноморие-бг

Бургаските полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев са получили информация за приближаващия автобус с мигранти 3 минути преди той да връхлети върху тях на кръговото на Трапезица. "Сигналът е трябвало да бъде подаден 17 минути по-рано. Полицаите не са знаели, нито какъв е автобуса, нико кой се предвижва с него", това каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев на брифинг в Бургас.

Двамата полицаи намериха смъртта си при изпълнение на служебния си дълг на 25-ти август сутринта. При опит да спрат автобус с 47 нелегални мигранти, униформените, които са служители на сектор "Охранителна полиция" в Първо Районно управление в Бургас, биват отнесени от него и загиват на място.

Президентът Румен Радев в Бургас за погребението на двамата полицаи

Задържаните за трафика на мигранти са били хванати ден по-рано на 24-ти август, но освободени поради липса на достатъчно доказателства. "Работено е с тях в поделението на Гранична полиция и са били пуснати", допълни министър Демерджиев.

Общо 16 служители на Областна дирекция на МВР - Бургас, на Регионална дирекция "Гранична полиция" и на Жандармерията са проверявани във връзка с трафика на мигранти. "Докладът със събраните доказателства е предаден още на 28-ми октомври в Окръжна прокуратура Бургас", допълни министър Демерджиев. Сред установените служители, които са извършили нарушения са шефовете на Гранично полицейско управление Бургас и на Гранично полицейско управление Малко Търново. Единият от служителите на ръководна длъжност е подал молба за напускане.