Президентът Румен Радев изказа своите съболезнования на годеницата на Йордан Илиев - Светлозария и на близките на двамата загинали полицаи. Снимки Черноморие-бг

Президентът Румен Радев изказа своите съболезнования на годеницата на Йордан Илиев - Светлозария и на близките на двамата загинали полицаи. Снимки Черноморие-бг

Президентът на България Румен Радев пристигна в Бургас за погребението на двамата полицаи, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг. Атанас Панайотов Градев, 43-годишен, командир на отделение в сектор "Охранителна полиция" към Първо Районно управление, с 18 години стаж в системата на МВР и Йордан Радостинов Илиев, старши полицай в сектор "Охранителна полиция" също в Първо РУ, със 7 години стаж загинаха на 25-ти август сутринта. Автобус с 47 мигранти, които са влезли незаконно у нас, прегази автомобила, в който са били двамата полицаи. Те са направили опит да спрат автобуса, който е успял да премине през два поста на Гранична полиция и не се е подчинил на разпореждането да спре.

Сирийци от центъра в Хармални са задържани на трафика на 47 мигранти

"Гибелта на старши полицай Атанас Градев и младши инспектор Йордан Илиев е следствие от дългогодишната безнаказаност на хора, които организират и закрилят нелегалния трафик на мигранти в страната и в Европа. Самоотвежеността на полицаите плаща цената на корупцията, с която каналджиите осъществяват своя трафик". Това заяви президентът Румен Радев в Бургас, където присъства на траурна церемония в памет двамата полицаи.

"България загуби двама доблестни полицаи, отдадени докрай на своя дълг в името на законността и сигурността на българските граждани. Те са чест и пример за всички нас", подчерта президентът и изрази съболезнования на техните семейства, близки и колеги .

Румен Радев посочи, че на фона на нарастващия миграционен натиск прокуратурата и Министерството на вътрешните работи трябва да са безкомпромисни с каналджиите. "Очаквам и засилване на предприетите мерки за цялостно усъвършенстване и усилване на охраната на българската граница и недопускане на подобни случаи в бъдеще като организация, съвременни технически средства, укрепване на оградата и най-вече – условия на труд и мотивация на личния състав", допълни още държавният глава.

На церемонията в гробищния парк присъстваха и служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, областният управител Мария Нейкова, председателят на ОбС Севдалина Турманова, кметът на Бургас Димитър Николов, директорът на Областна дирекция на МВР старши комисар Калоян Калоянов, окръжният прокурор Георги Чинев, колеги на загиналите полицаи, техните семейства и близки.

Днес в цялата област е обявен Ден на траур в памет на загиналите полицаи.

Галерия