Даниела Божинова е една от вносителките на докладната записка. Снимка Черноморие-бг

Даниела Божинова е една от вносителките на докладната записка. Снимка Черноморие-бг

Бургаските съветници промениха част от правилнвика си за работа, който бе приет в началото на настоящия мандат на този Общински съвет (2019-2023 г.). Предложението за промяна е на съветниците Даниела Божинова ("Демократична България - Обединение"), Стоян Грозев ("Движение България на гражданите") и група съветници. В докладната си записка те предложиха броят на съветниците, които могат да образуват група да бъде намален от 5, както е сега, на 3. Другите им предложения са свързани с времето за изказвания, с намиенованието на новосформираната група и с документите, които придружават докладните записки и тяхното качване в сайта на местния парламент.

Докладната записка предизвика поредица от коментира и дебати. "Не се правят такива промени в средата на мандата. Всичко друго е подмяна на вота на гражданите, които са гласували за нас. Това ми мирише на политическо инжинерство и съешателство. Ако бъде прието предложението, има риск Общинския съвет да се превърне в ритуална зала за нови политически бракове и в бракоразводно отделение", коментира Веселин Пренеров (ГЕРБ).

Според вносителят на докладната Даниела Божинова в настоящия текст на правилника има противоконституционно норма и не трябва да се чакат другите избори, за да бъде премахната. "Демокрацията не се реализира като мнозинството не ви дава правота да се изказвате и се затваря устата на другите хора", заяви Божинова.

Според другият вносител Стоян Грозев, когато едно нещо не работи, не може да не бъде поправено. "Ще бъде справедливо да бъдат приети тези промените, за да имаме един справедлив правилник, а не той да обслужва определени хора", допълни Грозев.

"На кого запушваме и затваряме устите не ме интересува. Да не спекулираме. Няма Общинският съвет да си прекроява правилника по средата на мандата. И недейде да дърпате Дявола за опашката", репликира Божинова Веселин Пренеров.

Станимир Апостолов (СДС) изрази подкрепа предложените промени да се гласуват поотделно. "В някои има резон, но не мога да се съглася в прекрояването на групите", заяви той.

"Подкрепям изказванията по точка 4. Не е достатъчно да се заличават само имената и ЕГН-та на хората, които се обръщат към нас за подкрепа. Да им пазим достойноството", призова Георги Маринчев ("Движение Гергьовден").

Георги Дракалиев (ВМРО) заяви, че няма да подкрепи намаляна на броя на съветниците са зъдаване на група. А Калояна Живкова (ГЕРБ) обяви, че някои от предложенията са резонни и ще ги подкрепи.

В края на дебатите съветниците гласуваха предложенията да бъдат приети едно по едно.

§ 1. Изменя чл.20 ал.3, която придобива следния вид:

"Чл.20 (3) Минималният брой общински съветници за образуване на политическа група е трима".

Това предложение не мина, тъй като за него гласуваха така - 17 "за", 16 "против" и 11 "въздържал се".

§ 2. Изменя изречение второ в чл.21 ал.1, което гласи: "С решението се определя и наименованието на групата, което може да съдържа само наименованието или абревиатурата на някоя от участващите в нея партии или коалиции", така че да стане:

"Чл.21 (1) С решението се определя и наименованието на групата. Името на групата не може да повтаря име на организация, партия или коалиция, която вече се е регистрирала по съответния ред и не участва в състава на групата".

Този параграф бе приет с 38 гласа "за", 2 "против" и 2 "въздържал се".

§ 3. Изменя чл. 44, ал. 7, която придобива следния вид:

"(7) За време на изказване на отделните групи по ал. 6 се смята броят на минутите, през които техните представители са правили основни изказвания".

Третото предложение също бе прието с 40 гласа "за", 1 "против" и 4 "въздържал се".

Последното предложение:

§ 4. Изменя чл. 87, ал. 2, като думата "без" се заменя със "с", така че да стане:

"Чл. 87 (2) В срок до 72 часа от постъпването им в Общинския съвет всички проекти на решения с приложените към тях документи следва да бъдат публикувани на интернет страницата на Общинския съвет, като се отбелязва на коя постоянна комисия са разпределени за разглеждане. При публикуването се заличават личните данни, съгласно Закона за защита на личните данни"

не беше подкрепено. За него гласуваха 17 "за", 15 "против", 10 "въздържал се".

След гласуването на параграфите се стигна и до гласуване на цялата докладна записка. Тя бе приета с 34 гласа "за", 1 "против" и 4 "въздържал се".