Ректорът на бургаския държавен ВУЗ проф. д-р Христо Бозов (вдясно) и ректорът на Тракийския университет проф. д-р Ерхан Табаколу подписаха меморандум за сътрудничество. Снимки университет Проф. д-р Асен Златаров

Ректорът на бургаския държавен ВУЗ проф. д-р Христо Бозов (вдясно) и ректорът на Тракийския университет проф. д-р Ерхан Табаколу подписаха меморандум за сътрудничество. Снимки университет Проф. д-р Асен Златаров

Меморандум за сътрудничество между бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров" и Тракийски университет бе подписан на тържествена церемония в турския град Одрин. В обхвата на подписания документ влизат бъдещи съвместни публикации, обмен на кадри, обмен на студенти, организиране на съвместни изследователски програми, участия в транс-гранични проекти, организиране и провеждане на конференции, семинари и други.

Подписи под меморандума сложиха ректорът на бургаския държавен ВУЗ проф. д-р Христо Бозов и ректорът на Тракийския университет проф. д-р Ерхан Табаколу. В събитието от българска страна участваха и проф. д-р Ирена Марковска, зам.-ректор по качество на обучение, акредитация и кадри, проф. д-р Севдалина Турманова - зам.-ректор по учебната дейност, доц. д-р Светлана Желева, зам.-ректор по научноизследователската и проектна дейност, проф. д-р Стоянка Петкова-Георгиева - ръководител дирекция "Международно и национално сътрудничество и връзки с обществеността", доц. д-р Хюсеин Йеменджиев, преподавател и изследовател и Красимир Димитров Георгиев, помощник ректор.

Дейността на двата университета има предистория. През 2014 г. те са участвали в основаването на Асоциацията на Балканските университети.

"Тази официална визита и за двата университета ще е от историческо значение! Факт е, че заедно имаме условия да съвместяваме усилията си за работа по научни изследвания и развиване на международна дейност в богата палитра от области като природни, технически, обществени, медицински науки", подчерта проф. д-р Бозов.

По време на визитата проф. Бозов предложи да се организира съвместна научна конференция през месец октомври 2024 г., на която широк кръг от университетски преподаватели, учени и студенти ще имат възможност да "изградят мостовете" на бъдещи си партньорски отношения. Двата университета имат изградени традиции в сътрудничеството си в областта на научно-практическата дейност. Те успешно реализираха проект "Трансграничните региони сътрудничат за син растеж", като от българска страна ръководител на проекта бе доц. д-р Светлана Желева. Това бе първият стратегически проект в България, финансиран по приоритетна ос 1 на програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция 2014-2020г., по който са изградени по 3 еднакви научни лаборатории в двата университета.

Обсъди се и подготовката на кадри в съвместни образователни програми на двата университета, което ще подобри академичния потенциал за бъдеща развойна и научна дейност. Така ще се осигури възможност за младите хора от двете държави да продължат обучението и развитието си паралелно и в двете държави.

По време на срещата със съдействието на проф. Петкова бе подновен договорът между двата университета по програма "Еразъм+" и ще е за няколко професионални направления. Интересен факт е, че има много голямо съвпадение на професионалните направления, които са акредитирани и в двата университета. След 26 март 2024 г. студентите от по-голямата част от всичките 143 специалности в Бургаския държавен университет, ще могат да осъществяват обмен в Тракийски университет в Одрин по програма "Еразъм+", като и техните колеги от Одрин ще могат да идват по програмата в Бургас.

Галерия