За избирането на инж. Петър Кънев (вдясно) на поста бяха подадени 37 от всички 46 гласа

За избирането на инж. Петър Кънев (вдясно) на поста бяха подадени 37 от всички 46 гласа

Ръководителят на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС) инж. Петър Кънев беше избран с убедително мнозинство за заместник-председател на Асамблеята по финансовите въпроси. Изборът се състоя по време на 61-ата пленарна сесия на Генералната асамблея на ПАЧИС, чиито домакин е турската столица Анкара. За поста заместник-председател по финансовите въпроси бяха издигнати кандидатурите на представители на парламентите на България и Република Северна Македония, гласуването беше тайно. За избирането на инж. Петър Кънев на поста бяха подадени 37 от всички 46 гласа.

В Генералната асамблея на ПАЧИС, която беше открита на 4 май 2023 г. от председателя на турския Меджлис Мустафа Шентоп, участват народните представители Петър Кънев, Павел Христов и Рамадан Аталай. На нея беше отбелязан 30-годишният юбилей от създаването на организацията.

В първия ден на форума делегатите на страните членки на ПАЧИС обсъдиха ролята на парламентарната дипломация в динамиката на глобалните изменения. По тази тема изказване направи ръководителят на делегацията на Народното събрание инж. Петър Кънев.

Делегатите ще приемат препоръки, свързани с ролята на парламентите за повишаване на енергийната сигурност в държавите членки на ЧИС, за укрепване на икономическата стабилност, както и за ролята на медиите в социално-икономическото развитие. Националните политики и развитието на космическите технологии също ще обсъдят парламентаристите от държавите членки на ЧИС.

По време на Генералната асамблея на ПАЧИС беше избран заместник-генерален секретар по организационните въпроси, бяха разгледани одитния доклад и проектобюджета на асамблеята.

В ПАЧИС участват Албания, Армения, Азербайджан, Република Северна Македония, България, Грузия, Гърция, Молдова, Украйна, Румъния, Русия, Сърбия и Турция.

Галерия