2000 жаргонни думи са събрани в книгата от Митко Иванов

2000 жаргонни думи са събрани в книгата от Митко Иванов

"Бургаският жаргон до 1989 г." събира 2000 души, които са били употребявани активно от бургазлии до началото на демокрацията. Те са събрани в книга от Митко Иванов, чиято премиера е на 14-ти юли от 18:30 ч. в Регионална библиотека "Пейо К. Яворов". Събраните са под формата на речник, с обемен коментар в увод, и заключение.

Основна част от думите са уникален бургаски жаргон, но са включени и две други основни групи:

- жаргон, познат и в страната, който в Бургас се използва с различни нюанси или даже с различно значение;

- жаргон, познат и в страната, който обаче не е попаднал до сега в специализирани издания.

Сред думите в речника ще откриете култови бургаски жаргони и изрази като "хавел", "бия чак", "дънки", "каравана", "акъл - море, глава - шамандура", "гураджия", "марфа", "тава" и др. Много от думите в речника са придружени и от емблематични истории, разказани от всепризнатите познавачи на бургаския дух.

Изданието е богато илюстрирано с над 100 снимки - закачливи, иронични, еротични и саркастични. Фотографиите са на около 12 души и институции, между които Мирослава Бачева и Жечо Планински, както и Регионална дирекция "Архиви" - Бургас.

Настоящото популярно издание е първото, но предстоят още два формата: научно съобщение в академичен формат, както и нецензурирана луксозна версия. Издателят на "Бургаският жаргон до 1989" е Регионална библиотека "Пейо К. Яворов". Част от екипа на книгата са Добрина Топалова като редактор и Керана Ангелова като консултант.