Клубът е създаден преди 25 години и негов председател е Стефан Колев. Снимка Архив Черноморие-бг

Клубът е създаден преди 25 години и негов председател е Стефан Колев. Снимка Архив Черноморие-бг

Бургаският спортен клуб "Бей Син" ще отпразнувая своя 25-ти рожден ден със зрелищни демонстрации по ушу и кунг фу. Празненството за четвъртвековния юбилей ще бъде част от програмата на Републиканското първенство по ушу`2019. То ще се проведе в спортна зала "Никола Станчев" в комплекс "Меден рудник" на 22, 23 и 24 ноември.

След двете грандиозни световни първенства, които се състояха в Бургас, благодарение на българската федерация по ушу с президент Стефан Колев, сега града ни ще домакинства за пореден път и Републиканската надпревара. Инициативата отново е на Стефан Колев, който е и съсъздател на СК "Бей Син" - Бургас и негов председател. Гала вечерта на българското ушу ще бъде по време на Републиканското състезание на 23-ти ноември, когато "Бей Син" ще празнува. Това ще стане със спиращи дъха демонстрации и зрелищни техники.

"В Меден рудник трябва да се случват хубавите спортни събития. Сигурен съм, че зрителите ще останат доволни. Входът е свободен, а за събитието очакваме участници и гости от цяла България", каза президентът на БФУ и председател на "Бей Син" - Стефан Колев.

Идеята за създаването "Бей Син" възниква в разговор между Стефан Колев и Красимир Димитров – Китаеца през 1994 г. Само няколко месеца по-късно на 5 ноември клубът вече е факт. На този ден в 5:20 сутринта в "Актова зала" на Строителния техникум в Бургас се провежда първото занимание по тайчи чуан. На тренировката присъстват четирима души - Станка Костадинова, Слави Атанасов, Никола Николов и Стефан Колев.

През годините клубът е завоювал десетки златни медали и рекордни отличия, които поставиха България на световната ушу карта.