Спектакълът е в репертоара на театъра от пролетта на миналата година. Снимка Куклен театър - Бургас

Спектакълът е в репертоара на театъра от пролетта на миналата година. Снимка Куклен театър - Бургас

Бургаският Куклен театър спечели "Икар" в категория "Куклен спектакъл" за постановката си - "Филифьонката, която вярваше в бедствия". Отличието бе връчено тази вечер на специална церемония по случай Международния ден на театъра от Съюза на артистите.
Постановката е по текст на Туве Янсон, а драматизацията и режисурата са дело на Петър Тодоров. Сценографията е на Ханна Шварц, музиката е на Петя Диманова, а в спектакъла участват - Десислава Минчева - Тодорова, Неделина Роселинова и звучи на запис гласът на Ицко Финци.

Това е поредното отличие за бургаския Куклен театър.

"Филифьонката, която вярваше в бедствия" е спектакъл за всички възрасти. По красив и поетичен начин той разказва за една странна Филифьонка, която живее сама на един отдалечен северен бряг. Тя толкова се бои да не й се случи някое бедствие, че почти не излиза от къщата си. Единственото живо същество наоколо е не по-малко странната  Гафса. Двете са обречени да бъдат добри съседки, но страховете на Филифьонката им пречат. Всъщност, дали най-добрият начин да се освободиш от страха не е да преминеш през него?!