Момичето с бисерните сълзи е английска народна приказка. Снимки Куклен театър Бургас

Момичето с бисерните сълзи е английска народна приказка. Снимки Куклен театър Бургас

Бургаският Куклен театър ще зарадва най-малките си зрители с онлайн спектакли, видео срещи с приказни герои, рисувани истории през целия април. Трупата е на работа и вече е подготвила програмата за април по дни и часове. "Поставила съм задачи на трупата. Всеки предложи конкретно заглавие, което ще бъде представено. Започнахме с рисуваната приказка - закачка "Страшен вълк" на 1-ви април", разказа пред "Черноморие" директорът на Кукления театър Христина Арсенова.

Тази събота е вълнуващата среща на малките зрители с героите от "Момичето с бисерните сълзи". Постановката ще бъде с начален час 11.30 часа. А малчуганите просто трябва да седнат удобно у дома и да вперят поглед в таблета, екрана на компютъра или в краен случай в екрана на телефона на мама. "Той като заглавията са от актуалния репертоар на театъра те ще могат да бъдат гледани в рамките на 12 часа на сайта ни и на фейсбук страницата ни, а след това ще бъдат свалени", обясни механизмът на излъчванията Христина Арсенова.

Провокацията към всички е и видео разговор с приказен герой. Като записванията за него се правят предварително. И за тази неделя, 5-ти април, часовете са изчервани. Но пък вече текат записванията за 12-ти април.

А до тогава децата са в очакване на утрешния ден, защото предстои срещата със спектакъла "Момичето с бисерните сълзи". Това е английска народна приказка. Режисьор е Емилия Маленова, сценографията е на Силва Бъчварова, а музиката на - Мален Маленов. В постановката играят - Александра Грънчарова, Георги Минков, Грета Кръстева, Диян Русев, Неделина Роселинова, Ивайло Енев.

В гората все още цари Доброто, но злите сили, начело с Тартора и неговата помощница Ефталинда напират да я завладеят.

За щастие Добрата фея е създала Момичето, което плаче с бисерни сълзи. Тези бисерни сълзи унищожават злото и правят злите безсилни. И ето Бисерното момиче и баща му пътуват през гората. Тарторът предизвиква буря и ги разделя един от друг. Останало само Момичето е подложено на изпитание – по кой път да тръгне – по пътя на злото или на доброто? Единственото негово оръжие са бисерните му сълзи. Злата вещица Ефталинда се превръща в немощна старица и се стреми да го изкуши да тръгне с нея, за да го превърне в гъска.

Но Момичето вече е спечелило обичта на доброто Джудже-вълшебник и на водния дух Зеленобрад, които му помагат да не попадне в ръцете на злата магьосница. Тук, в гората, Момичето среща и верния си приятел – омагьосаното Магаре, който с помощта на двата добри горски духа се превръща в красив момък. Ето че се ражда любовта между двамата. Тарторът не успява в своите намерения, а Добрата фея разпръсква из гората бисерните сълзи на Момичето и така поникват цветята - Момини сълзи. Те унищожават силата на злото. Баща и дъщеря се срещат, Момичето и момъкът са щастливи влюбени, добрите духове – Джуджето и Зеленобрад – отнемат силата на злата Ефталинда.

В гората отново тържествува Доброто.

Галерия