Злаатните съкровища привлякоха най-много туристи. Снимка Архив Черноморие-бг

Злаатните съкровища привлякоха най-много туристи. Снимка Архив Черноморие-бг

Ръст от 20% на приходите и посетителите, в това число и на безплатните визити, отчитат в Регионален исторически музей - Бургас за 2018 година. 28 000 бургазлии и гости на града са минали през четирите експозиции на музея.

Основен фактор за привличане на публика е представянето на елитни изложби. През лятото на 2018 г. в зала "Трезор" на Археологическия музей са гостували Панагюрското златно съкровище, златната маска на Терес, тракийското съкровище от с. Кралево, болярското съкровище от село Долище и най-старото злато в Европа от Варненския халколитен некропол.

В Историческата и Етнографската експозиция бяха показани две авторски изложби на бургаските музейни специалисти – "Българските светци" и "Забавната музика в Бургас през ХХ в.".

2018 г. ще се запомни от най-малките посетители с откриването на обновения Природонаучен музей и възобновяване на лятното училище "Приключение в музея".

През изминалата година РИМ-Бургас участва в 23 гостуващи изложби, представени пред широката публика в Бургас, Карнобат, Средец, Търговище, Казанлък, Камено, София, Созопол, Малко Търново, Шумен, Пловдив. Сред тях са националните "Тайните на Черно море", "Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите", "Вотиви", "По шевиците ще ги познаете…" и "Луксът на 19 век".

Общият брой организирани събития през 2018 г. е 53 – изложби, празници, лекции, чествания, национални и международни научни конференции. Сред тях се открояват: Международната научна конференция "Древният град Акве калиде и скалният манастир "Свети Никола" – възможности и проблеми пред културно-историческото наследство в трансграничния регион", Международна научна конференция "Digital presentation and preservation of  cultural and scientific heritage DIPP2018", Международна научна конференция в чест на 60-годишнината на проф. д-р Пламен Павлов "Владетел, държава и църква в Средновековните Балкани", 56 Национална археологическа конференция.

Само за година от печат са излезли 3 собствени издания на РИМ-Бургас – сборник с доклади от научната конференция "Българските бежанци в Бургас и региона 1878-1944 г.", първа книга за историята на Акве калиде – "Aquae calidae – любимите бани на императори, царе и султани" и том 6 от "Известията на Бургаския музей".

Научната дейност на Музея бе свързана както с археологически проучвания, така и с попълване на фонда и неговата дигитализация. Разкопки са извършени на крепостите Акве калиде (юни-ноември, с прекъсвания) и Русокастро (юни-октомври), а теренни обходи в землищата на кварталите Сарафово и Ветрен, както и в село Богданово, община Средец.