Агатополският епископ Иеротей извърши водосвета заедно с представители на бургаското духовенство. Снимки Авторът

Агатополският епископ Иеротей извърши водосвета заедно с представители на бургаското духовенство. Снимки Авторът

Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей в Бургас посреща посетители от днес в изцяло обновената си сграда. Музейните работници се завърнаха в своя дом, след като приключи ремонта на Бракаловата къща, където се помещава експозицията.

Водосвет, извършен от Агатополският епископ Иеротей и представители на бургаското духовенство и рязане на лента съпътстваха церемонията по официалното откриване на изцяло реконструираната сграда.  

Обновената сграда разполага с две обновени ателиета, изцяло нова експозиция и етно кафене. Директорът на РИМ Милен Николов благодари на Общината, чрез която бе спечелен проекта за обновяване на Бракаловата къща. Той не спести повхалите си и към работещите н музея, които активно са участвали в подреждането на експозицията.

"Докарайте децата да видят този музей", призова директорите на бургаските градини кметът Димитър Николов. На официалното откриване присъстваха и почетният консул на Република Австрия в Бургас Радостина Иванова, председателят на ОбС Бургас Севдалина Турманова, общински съветници, директорът на Общински исторически музей в Средец Красимира Костова, граждани.

"Уважаеми г-н кмет на община Бургас, г-н Димитър Николов, уважаема г-жо председател на Общински съвет Бургас, г-жа Севдалина Турманова, уважаеми г-н директор на Бургаските музеи г-н Милен Николов, уважаеми музейни уредници и работници... Скъпи братя и сестри, В българската етнография, преименувала се наскоро в етнология, но все още оставаща си в сферата на историята, възможностите за развитие се определят от границите на историческата наука. Това е специфика на нашето българско и източноевропейско деление на науките, което се стреми по някакъв начин да догони, поне след един век динамичното развитие на западното народопознание, което надхвърля чистото народоописание и границите на фолклора. Това не е тайна за никого, че става въпрос за културната антропология. Тази наука преимуществено се развива в големите англосаксонски и френски школи. Това развитие на науката се обуславя от наличието на големи колониални владения, подопечни на съответните държави, като съответно народите и техните култури трябва бъдат описани, изследвани и теоретично класифицирани. Всичко това става с цел по-късното теоретично систематично-аналитично осмисляне на първоизворните артефакти и установените на терен данни за знанията, изкуството, обичаите, вярванията, морала, законите, социалната структура на обществото и типовите взаимоотношения в него. Естествено, всичко това може да послужи за безпроблемното овладяване и приобщаване на т.нар. „примитивни етноси“ към цивилизованите народи. Да, това е съвсем друг тип идеологически подход към първичните данни, които са установени с работа на терен, от класово-партийния подход, който в миналото съществуваше в нашите хуманитарни науки. Нормално е различните подходи и методологии да дават различни резултати. Би могло да се каже, че сравнителното езикознание, може да даде достоверна и надеждна методология за изследването на различните култури. Бих искал да пожелая на съвременните български етнографи, етнолози, а и културни антрополози да развиват въз основите на темелите на българската етнография, фолклористика и народопсихология и етнологията, а защо не и културната антропология. Тук измеренията биха могли да бъдат от това, какво е развитието на традиционната българска култура до това, какво е влиянието на иноземните културни традиции върху нашия народ, например честването на т.нар. Св. Валентин или Вси светии в България", каза в словото си Агатополския епископ Иеротей.

Специален поздрав отправиха певците и танцьорите от професионален ансамбъл "Странджа".

Сградата на Етнографсата експозиция е най-старата сграда в Бургас и единствената запазена в така наречения Цариградски стил. Днес тя е архитектурен паметник на културата. За последно е реставрирана в периода 1976 – 1981 г. Именно тогава в къщата, била преди това училище и хотел, е настанена етнографската експозиция. Днес Бракаловата къща е обявена за паметник на културата и в нея е разположена Етнографската експозиция на Бургас, а с приза "Димитър Бракалов" се отличават заслужили общественици "За принос в развитието на Бургас и гражданска позиция".

Ремонтът се изпълнява в рамките на проект "Път на културно-историческите ценности през вековете – изпълнение на консервационно – реставрационни дейности в сградата на Етнографския музей и прилежащото дворно пространство и изграждане на Улица на занаятите", който се реализира с финансовата подкрепа на ОП "Региони в растеж 2014-2020" и Фонд за градско развитие.

Галерия