Календарът за 2019 г. ще бъде представен на 11-ти декември. Снимки Лина Главинова

Календарът за 2019 г. ще бъде представен на 11-ти декември. Снимки Лина Главинова

Бургаският исторически музей участва в календар посветен на 100 години от обявяването на Ньойския мирен договор. Годишнината е на 27-ми ноември 2019 година. Този договор поставя край на участието на България в Първата световна война и след подписването му страната ни губи част от територията си.

На заглавната страница на календара, който се издава от "Българските корени", са показани три модела, облечени с носии от областите - Мизия, Тракия и Македония. Част от тези територии страната ни губи, съгласно Ньойския договор.

Бургаският музей участва в календара с четири носии, които притежава във фонда си. Те са на повече от сто години и са дарени на музея от наследници на жените, които са ги носили. В календара могат да се видят носии от село Чаталтепе в Мала Азия, сукман от Узункьопру, от село Кадъкьой, Източна Тракия и от село Малък Дервент, Западна Тракия. Това са все територии, които страната ни губи.

Носиите са предоставени от музея за снимките за календара, които са правени в село Бръшлян. Другите осем носии, които красят календара са предоставени от Националния етнографски музей в София.

Календарът официално ще бъде представен в Етнографската експозиция в Бургас на 11-ти декември. Тогава ще бъде подредена и изложба с 12-те фотоси на моделите, облечени с народни носии, които красят календара за 2019 година. Очаква се на представянето да дойде и 86-годишната дъщеря на Мария Пъева, която е дарила носията си на музея. На нея е извезано името на жената.

Галерия