Четирима актьори играят в Лъжата. Снимка Архив Черноморие-бг

Четирима актьори играят в Лъжата. Снимка Архив Черноморие-бг

Ще се опитаме да изиграем две постановки на Острова. Те са планирани още от зимата, когато никой не е очаквал, какво ще се случи, каза пред "Черноморие" директорът на драматичен театър "Адриана Будевска" Борислав Чакринов. Става въпрос за спектаклите "Омайна нощ" и "Лъжата". И двете са камерни заглавия, в които участват трима или четирима актьори.

Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, издадена на 11-ти май, се разрешава отварянето на музеи, галерии и библиотеки в закритите им и открити части, както и на кината, като на първо време там не трябва да работи климатизацията. Това дава шанс и за концерти на открито при спазване на противоепидемиологичните мерки и 30% зрители.

"Препоръчва се да се играят моноспектакли или такива, в които броят на актьорите е минимален. Зрителите трябва да са с маски, а всеки, който организира събитието да направи организация за влизане и излизане, както и шахматно разположение на зрителите", обясни министърът на културата Боил Банов.

При създалата се ситуация трупата на бургаския театър няма много възможности за изява. Двете зали ще останат затворени до есента. В момента не може и да се репетира ново заглавие.

"Ние вече няколко пъти сме играли на Острова. Ще го направим и сега. При публика от 180 души ще трябва да играем сега пред 60 и то, ако бъдат продадени билетите. Това обаче означава, че представлението не е рентабилно и актьорите ще трябва да свалят хонорарите си. Въпреки това, ще го направим. Вече съм говорил с тях - те са готови да играят", допълни Борислав Чакринов.

"Омайна нощ" е едно от заглавията с най-дълъг живот в репертоара на бургаския театър. То се играе 16 години. Премиерата й бе на 16-ти февруари, а постановката е на Велко Кънев. Автор на пиесата е Жозиан Баласко, преводът е на Пламен Дончев. В спектакъла играят Асен Блатечки, Юрий Ангелов и Мария Сапунджиева.

Другото заглавие, което ще бъде играно на Острова при наличие на зрителски интерес е "Лъжата" по текст на Флориан Зелер. Премиерата бе на 27-ми септември 2017 година. Постановката е на Борислав Чакринов, а в спектакъла играят Стефан Иванов, Асен Блатечки, Койна Русева и Милена Маркова.

За да излязат на сцената обаче, актьорите трябва да попълнят декларация, че са съгласни да го направят.