Бяха поставени венци и цветя пред паметника на проф. Асен Златаров в двора на университета

Бяха поставени венци и цветя пред паметника на проф. Асен Златаров в двора на университета

Бургаският университет "Проф. д-р Асен Златаров" чества патрона си. По инициатива на Студентски съвет на университета с празнични инициативи бе отбелязана 138-та годишнина от рождението на патрона проф. д-р Асен Златаров ( 16.02. 1885 – 22.12.1936) – преподавател, учен, писател и общественик,  е един от първите висшисти химици на нова България, дипломиран в Женевския университет.

Празникът започва с откриването на изложба с фотоси и архивни документи, свързани с живота и дейността на проф. Златаров в пинакотеката на Факултета по обществени науки. Последва литературно четене на откъси от произведения и мемоари на патрона на Университета от студенти-филолози. Празничното отбелязване на годишнината завърши с поднасянето на венци и цветя пред паметника на Асен Златаров в двора на висшето учебно заведение. На честването присъстваха студенти, преподаватели и граждани.

Макар не кръгла, годишнината на патрона на ВУЗ-а тази година се отбелязва с особена тържественост, защото през 2023 г. университет "Проф. д-р Асен Златаров" чества 60-годишнината от своето създаване.

Галерия