Екипът на Бургаско море получи едно от отличията си от кмета на Бургас Димитър Николов. Снимки Авторът

Екипът на Бургаско море получи едно от отличията си от кмета на Бургас Димитър Николов. Снимки Авторът

Песента "Бургаско море" по музика на Хайгашод Агасян, аранжимент - Светослав Лобошки и текст на Татяна Йотова, в изпълнение на Атанаска Тенева и Сонай Юсеин спечели три награди от 40-то издание на националния конкурс за българска популярна песен "Бургас и морето". Песента бе отличена с трета награда в класацията на журито и първа награда със 195 точки от зрителите, които гласуваха в Летния театър. А текстът на Татяна Йотова спечели наградата на областния всекидневник "Черноморски фар". Така за втора година една песен - финалист на конкурса печели три отличия в една вечер.

Сигналът на "Бургас и морето" прозвуча за 40-ти път от сцената на Летния театър на Бургас. Тази година е юбилейна за най-стария шлагерен национален конкурс у нас, който празнува 50 години от първото си издание, когато се появява като "Песни за Бургас, морето и неговите трудови хора". След неговото възстановяване след 1989 година от композитора Стефан Диомов той вече е известен само като национален конкурс за българска популярна песен "Бургас и морето". В залата на Летния театър бе и композиторът Стефан Диомов, текстописецът Недялко Йорданов, певецът Мустафа Чаушев, който печели първото издание на конкурса през 1073 година с песента "Зимно море".

40-то издание на конкурса бе открито от кметът на Бургас Димитър Николов в присъствието на министъра на културата Кръстю Кръстев. От сцената двамата поздравиха публиката в Летния театър. "Морето винаги е вдъхновявало. А това, че министърът на културата е тук означава, че Бургас има специално място в културния облик на България", каза Димитър Николов. "Конкурсът празнува 40-то си издание и 50 години от създаването му. Така че тази вечер ви пожелавам 90 усмивки, вие го заслужавате", каза министърът на културата.

Жури в състав - Йорданка Христова, Росица Кирилова, Ники Комедвенска, Кирил Вълчев, проф. Андриан Георгиев, Евтим Чакъров и Дишо определиха победители в тазгодишното издание на "Бургас и морето".

Тежката дума на журито определи и крайното класиране - първо място и парична награда от 4 500 лева за екипа на песента "Само миг" - музика Костадин Бекирски, аранжимент Адриано Ангелов, текст Костадин Бекирски, в изпълнение на пловдивчанина Костадин Бекирски, второ място и парична награда от 2 500 лева за "И ангелите плачат" - музика Светослав Лобошки, аранжимент Светослав Лобошки, текст Иван Тенев, в изпълнение на Мария Гогушева, трето място и парична награда в размер на 1 000 лева за екипа на песента "Бургаско море" по музика на Хайгашод Агасян, аранжимент - Светослав Лобошки и текст на Татяна Йотова, в изпълнение на Атанаска Тенева и Сонай Юсеин.

Песента победител в онлайн гласуването стана "Дом за две звезди" - музика Светослав Лобошки, аранжимент Светослав Лобошки, текст Атанас Капралов, изпълняват Аня Кесякова и Фиген Шенол.

За трета година фондация "Благотворителност и милосърдия" връчи награда на името на Пламен Ставрев. Тази година отличието е за изпълнителя Владо Димов, който получи статуетка, дело на Атанас Стоянов и парична награда в размер на 1500 лева.

За първи път филиалът на СУ "Свети Климент Охридски" връчва своя награда. Тя е за продуциране на нова песен и я получи Александра Бачева.

Водещи на конкурса бяха актрисата Здрава Каменова и нейната дъщеря Вая.

Песента победител на публиката може да чуете във видеото:

Галерия