Бургаската гимназия е една от 20-те училища в страната, които са одобрени за участие в проекта. Снимка Архив Черноморие-бг

Бургаската гимназия е една от 20-те училища в страната, които са одобрени за участие в проекта. Снимка Архив Черноморие-бг

Бургаското СУ "Св. св. Кирил и Методий" ще участва в международен проект "Зелено сътрудничество отвъд граници" на фондация "Джуниър Ачийвмънт България". Той ще се реализира в периода 2020-2021 година. Гимназията в морския град е една от 20-те учебни заведения от страната, които са одобрени за участие в проекта. Тя спечели правото да стане част от инициативата в оспорвана надпревара с още 71 училища от страната. Проектът се изпълнява с финансова подкрепа от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП).

Основната цел на проекта е да обучи поне 540 младежи, учители и представители на НПО, бизнеси и държавни институции от България и Норвегия в дейности по зелено предприемачество и иновации чрез сформирането на поне 8 трансгранични екипа, които ще развият иновативни продукти, услуги и инициативи за справяне с климатичните промени. Бургаското СУ "Св. св. Кирил и Методий" ще участва с 1 преподавател и 16 ученици от VIII до XI клас.

Изпълнителният директор на фондация "Джуниър Ачийвмънт България" Милена Стойчева поздрави ръководството на бургаското училище за силната кандидатура, за интереса към темата - зелено предприемачество и готовността за съвместна работа с цел да бъде възпитано ново поколение отговорни към природата предприемчиви български лидери!

Началото на проекта и първоначалното обучение на учители от класираните двадесет училища, участващи в проекта, ще бъде на 31-ви януари в споделеното работно пространство на "JA – JA Startup Hambar" в "София тех парк".