Преди 2 години кап. Мушков получи от директора на Морското Христина Жабова приз за цялостен принос в развитието на гимназията. Снимка Архив Черноморие-бг

Преди 2 години кап. Мушков получи от директора на Морското Христина Жабова приз за цялостен принос в развитието на гимназията. Снимка Архив Черноморие-бг

Бургаското Морско училище, сега Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола", се прощава с капитан далечно плаване Христо Мушков, който почина днес. Новината за кончината му потвърди за "Черноморие" Петко Василев, който оглави Клуба на моряците ветерани в Бургас след оттеглянето на капитан Мушков.

На 19-ти октомри капитан Мушков отбеляза своя 80-ти рожден ден. Той е завършил Морското училище в Бургас, което по негово време е било военизирано. Бил е капитан на влекач, капитан на кораби в "Черноморски риболов", в БМФ. Той е сред първите българи, отвлечени от пирати в Сомалия през 1998 година. През 2016 г. капитан Христо Мушков е избран за почетен член на Съюза на моряците ветерани.

През последните години той работи активно за връщане на славата на бургаското Морско училище. През 2018 година по случай 60-тия рожден ден на училището директорът Христина Жабова му връчи приз за цялостния му принос в развитието на гимназията.

"От  първия ден, в който поех управлението на гимназията, капитан Мушков бе неотлъчно до мен и колегите ми. За нас е голяма загуба неговата смърт. Ще ни липсват безценните му съвети, дълбоките познания и подкрепата, която ни даваше", сподели директорът на ПГМКР Христина Жабова. Тя й целият екип на училището изказват своите съоболезнования на семейството и близките на капитан Мушков.

Погребението ще бъде на 7-ми ноември.

Поклон пред паметта му.