Топ готвач от Корея ще готви пред Пантеона

Топ готвач от Корея ще готви пред Пантеона

Бургазлии ще могат да облекат традиционно корейско облекло наречено ханбок, което днес се носи, от някои корейци, по време на традиционни празници и тържества. Така те ще успеят, поне за малко, да се пренесат в далечна Корея. Културата и традициите на тази страна се предстватя в рамките на фестивала "Дни на Корея", които се организират за първи път в Бургас.

"Ханбок" зоната с корейски носии ще бъде отворена днес от 12.00 до 18.00 часа в пространството пред Пантеона в Морската градина. В непоследствена близост до нея е разположена и кино-зоната, където по-любопитните ще имат възможността да направят едно своеобразно пътуване във времето от създаването на държавата до наши дни, да научат интересни исторически факти, да узнаят за видовете традиционен архитектурен стил - ханок, национални съкровища и артефакти, за нематериалното културно наследство.

В специалната игрова зона малки и големи ще могат да се забавляват като се включат в традиционните корейски игри "Yutnori", "Jegichagi" и играта "Tuho", която съществува от времето на кралство Когурьо (Goguryeo), едно от трите царства в корейската история, които заемат Корейския полуостров и Манджурия от 1 век пр.н.е. до 7 век.

Сред атракциите ще бъде кулинарната демонстрация на шеф Им Хьонг-су ще покаже кулинарните си умения пред бургазлии на 18-ти май от 12.00 часа в специална кухня на колела. Той ще приготви едни от традиционните ястия от своята родина.

"Чапче", "Пибимпап", "Нобиани" са част от имената с екзотично звучене в менюто, които ще ви провокират да бъдете част от кулинарната съботна фиеста. Приготвените порции с ястия ще бъдат  предложени за дегустация  - с получено талонче срещу дарена символична сума. Едно талонче ще важи за едно ястие. Събраните средства ще бъдат предоставени с благотворителна цел на Дневен център за деца с увреждания "Свети Николай Чудотворец".

И през двата дни бургазлии и гости на града ще имат възможността да се включат в разнообразната програма, включваща забавления за малки и големи - корейска кухня, корейски традиционни игри, К-поп и още много изненади.

 "Дни на Корея" е кулинарно-културен фестивал, представящ културата на колоритната азиатска държава. Събитията се организират от Посолството на Република Корея и Община Бургас с помощта на Корейска фондация. Входът е свободен!