Десетки бургазлии се събраха на мирен протест с книга в ръка. Снимки Лина Главинова

Десетки бургазлии се събраха на мирен протест с книга в ръка. Снимки Лина Главинова

Бургазлии с книга в ръка бранят историята, стария облик на централната градска част и отиващия си дух на града. Десетки жители на морския град се събраха на площад "Тройката" пред сградата, където над 20 години се помещава книжарница "Хеликон". Повод за мълчаливия им протест стана новината, че книжарницата напуска досегашната си сграда и инвестиционните намерения на строителния предприемач Здравко Станчев, за което "Черноморие" вече писа.

Сградата, в която е книжарницата е част от архитектурен ансамбъл и на терена, където са били складовете на Големи български мелници, собственост на фамилия Хаджипетрови. Целият терен на Тройката бе купен през миналата година от Здравко Станчев. Той възнамерява да строи на тази площ. Наемателите са получили предизвестие да напуснат до началото на лятото.

Всичко това предизвика и реакцията на министъра на културата Боил Банов, който се самосезира и обяви, че започва обследване на сградите на Тройката.

Бургазлии, които са против събарянето на сградите се събраха на мирен протест. "Материалният интерес е водещ. Защо трябва да се обезличава облика на града? Може фасадата да се вгради в новото строителство", коментира Лина Славова администратор на групата "Старият Бургас".

Протестиращите не искат старите сгради да си отиват една по една и градът да загуби своето минало и дух.

Галерия