От утре експертите идват в Бургас, каза министър Банов (вляво). Снимка Лина Главинова

От утре експертите идват в Бургас, каза министър Банов (вляво). Снимка Лина Главинова

В резултат на публикации в медии и социалните мрежи през последните дни се самосезирам и издавам заповед за обследване на всички сгради на площад "Тройката", каза министърът на културата Боил Банов на извънреден брифинг в Бургас. Повод за това стана преместването на книжарница "Хеликон" на две други места в града, за което "Черноморие" вече писа. Собствениците на книжарницата имат документ за прекратяване на договора, на базата на който трябва да освободят сградата до началото на лятото. Той е собственост на фамилия Хаджипетрови и заедно с имотите наоколо бяха закупени от Здравко Станчев през миналата година.

"От утре експерти от Министерството на културата идват да обследват сградите и да констатират дали и кои сгради са паметник на културата", допълни министър Банов.

"Две сгради на площад "Тройката" са паметник на културата - Маринковите хамбари, фигурират под номер 302 и бившата административна сграда на Големи български мелници под номер 301", каза кметът на Бургас Димитър Николов и показа скицата с разположението на терените там.

Сградата, в която се помещава книжарница "Хеликон" не е в Списъка с паметници на културата, но тя попада в т.нар. Охранителна зона. Сградите, които са паметници на културата се намират в съседство.

"И дума да не става за събаряне на сгради там. С мен никой не може да се разбира. С мен може да се разбере този, който притежава сграда - паметник на културата и иска да я реставрива", каза още министър Банов. Той допълни, че е абсурдна хипотезата с чиновнически подпис да се събаря или надгражда паметник на културата. "Дори да пробие през Института за паметници на културата и да му издадат становище, това не може да стане", категоричен е министърът на културата.

Експертите от неговото министерство, които пристигат тук утре, ще обследват в продължение на месец всички сгради, които са били собственост на фамилията Хаджипетрови, в това число и сградата на книжарница "Хеликон". Те ще трябва да установят кои сгради имат характеристики на паметник на културата.

"В Министерството на културата няма такъв документ", отговори министър Банов на въпрос на "Черноморие". Според информация на сайта ни, Здравко Станчев е входирал документи в министерството и е очаквал да получи становище в края на март, за да продължи с проекта си за строеж на терена, който закупи. До този момент той не е входирал документи с искане за разрешително за строеж в Община Бургас. Това потвърди и кметът на Бургас Димитър Николов.

Преди началото на предизборната кампания през есента на миналата година лидерът на "Движение България на гражданите" Живко Табаков алармира, че фирмата на Здравко Станчев е изкупила терените и предстои там да бъде реализиран мащабен проект. Наемателите са получили предизвестията си за напускане на помещенията до средата на тази година.

На 12-ти декември миналата година багери влязоха в двора, който е зад книжарница "Хеликон". Теренът е част от складовете на Големи български мелници създадени през далечната 1872 година от Иван Хаджипетров.

Големите български мелцини се разрастват и през 1884 г. стават клон на картел със седалище в Париж. Първоначално ежедневният обем на производството им е бил 15 тона брашно, а с въвеждането на парни машини в производството, достига над 120 тона на денонощие.

Големите български мелници се превръщат в най-големите на Балканския полуостров, с пласмент на родни брашна в Цариград, Египет, Пирея, Егейските острови.

Независимо от превратностите на времето, Бургаските мелници  просъществуват над 120 години,  когато губят своя статус и през 2001 г. обявяват фалит. След годините от приватизацията през 1999-та до момента, предприятието няколко пъти бе препродавано, отдавано под наем, машините му върнати за старо желязо, а накрая сведено до цех за пакетаж на брашно.

Галерия