Това е една от локациите предложена за изграждане на паркинг от Община Бургас

Това е една от локациите предложена за изграждане на паркинг от Община Бургас

Бургазлии изпратиха отворено писмо с подписка до Общинския съвет в Бургас и до медиите, с което те изразяват своето несъгласие с намерението на Община Бургас да изгради подземен паркинг в района на "Мария Луиза". Писмото е подписано от 130 живущи и е входирано днес в местния парламент.

В края на април от Общината пуснаха анкета с допитване до жителите във "Възраждане" дали искат в района да има изградени подземни паркинги. Това е един от начините за решаване на проблема с паркирането в централната част на града.

Общината пита отново бургазлии искат ли подземен паркинг

"Една от тези пет локации е адреса, на който всички ние, долуподписаните, живеем, отглеждаме своите деца и отмаряме ежедневно сред всеки работен ден - между булевард "Мария Луиза" и улица "Дебелт", улица "Цар Самуил" и улица "Пробуда".

Без да се спираме на удачността подобно проучване да бъде анонимно и да допуска "гости на квартала" и други приходящи да участват в проучването, категорично възразяваме срещу каквото и да е инвестиционно намерение на Община Бургас, свързано с възможността да се изгради многоетажен паркинг до  нашите етажни собствености и зазиждайки ни!

Тази ни категоричност ще бъде надлежно и по съответния ред заявена на всеки един етап от инвестионното намерение, ако все пак общинската администрация прояви неблагоразумието да продължи с него.

Споделяме загрижеността на общинската администраци, че заради рекорния брой автомобили, проблемът с паркирането в квартал "Възраждане" се задълбочава, но категорично сме против решението му да става чрез създаване на нов проблем, накърнявайки нашите човешки потребности от здравословна, комфортна, безопасна и достъпна жизнена среда.

Доброто градоустройствено планиране и дизайн е взаимно обусловена връзка между  развита инфраструктура и здравословна среда и възможности за идентификация, допринасящи за благосъстоянието на всички, а не противоставяне на и между .

Това изисква холистичното разбиране на градоустройственото планиране и дизайн, тяхната интеграция, включително при проектирането и изграждането на съвременни сгради, инфраструктура и обществени пространства", пише в писмото на живеещите в района.

"Заявяваме й своето намерение, заедно с други заинтересовани, да пристъпим към създаването на Инициативен комитет по повод и във връзка за решаване на проблемите със застрояването в квартал "Възраждане", съобразно правото ни да решим въпросите свързани с благоустройството на квартала, в който живеем, не само чрез избраните от нас местни органи - кмет и Общински съвет, но и самостоятелно  при условията, организацията и реда за пряко участие на гражданите на Република България при осъществяване на държавната и местната власт.

Считаме също, че Административна прокуратура - Бургас следва да се самосезира и да провери документите по и във връзка с издадените разрешения за строеж и реализацията им от кметство "Приморие", обслужващо квартал "Възраждане" за тяхното съответствие с нормативната среда включително, но не само, изикванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията за период не по-малък от 5 години, считано от сега.

Очевидно е нарушен балансът на градската среда в квартал "Възраждане", потвърждение на което намираме в признанието за задълбочаване на проблема от страна на самата общинска администрация, баланс предписван от строителните и градоустройствени нормативни документи, следва да се изясни дали същото не е резултат от евентуално действие и/или бездействие на отговорни длъжностни лица от администрацията на Община Бургас – ако да,  последните да бъдат подведени под отговорност за действията си, но по-важно да се дадат предписания и посочат мерки така че този проблем да не се разпростре към други квартали и жилищни комплекси на Бургас", пише още в писмото на бургазлии.