Бургазлии и боляри обраха овациите на карнавала в Габрово. Снимки Тодор Динев и личен архив

Бургазлии и боляри обраха овациите на карнавала в Габрово. Снимки Тодор Динев и личен архив

Бургазлии от сдружение "Сфера за арт идеи и събития" - Бургас заедно с ретро клуб "Трабант" - Велико Търново спечелиха трето място в тазгодишното издание на конкурса за карнавална картина, който е част от карнавала в Габрово. Победителите бяха определени от жури в състав: Христо Стоянов (писател), Емилия Илиева (драматург) и Драгомир Цанев (художник). Мотото на карнавалната картина на бургазлии и боляри бе: "Карай трабант - не танк!". Новината бе обявена днес на официалния сайт на карнавала.

"Ние сме хора от различни градове, професии и интереси, които ТРАБАНТЪТ събра. Защото той не е просто кола от соца! Времето го е превърнало в символ с мощна сила, който не само оцелява, но и придобива още по-силен ореол", сподели Детелина Минева от сдружение "Сфера за арт идеи и събития".

За представянето си на карнавала те се нарекоха "Трабантите на Свободата" и по време на шествието показаха карнавална картина под наслов "Карай трабант - не танк!". Тя се състои от две групи участници – едната от Бургас, обединена около единствената книга за трабант в България, а другата с автомобили от ретро клуб "Трабант" - Велико Търново. В рамките на шествието групата от Бургас възпроизведе на живо корицата на книгата "Водачът на Трабант 601". Атрактивният макет на трабант в реален размер е на художника на книгата Петър Пецин. Авторът на книгата за трабанта - Гочо Гочев, носеше табела с надпис "Въй, Трабант от Бургас..".

Групата от Велико Търново дефилира след тях с истински трабант - символ на пресъединяването на България към НАТО! Освен символ на свободата и приятелството, на любовта и обичта между хората, на техния приказен героизъм в мирно време, Трабантите бяха брандирани с ликовете на Соломон Паси, който повози генералния секретар на НАТО преди 20 години.

Галерия