Сядането на пейки е забранено, въпреки това масово бе нарушавано от майките, излезли с бебета на чист въздух. Снимки Авторът

Сядането на пейки е забранено, въпреки това масово бе нарушавано от майките, излезли с бебета на чист въздух. Снимки Авторът

"С тези стрелки се чувстваме като в някоя настолна игра", споделиха пред репортер на "Черноморие" бургазлии излезли на разходка в Морската градина. За децата стрелките са най-интересни, защото ги възприемат като част от някоя игра, споделят родители. От вчера най-големият парк в Бургас - Морската градина е отворен за посещения при спазване на противоепидемичните мерки за сигурност. Носенето на маска и спазването на дистанция са задължителни. Забранено обаче е ползването на спортните и детските съоръжения, както и сядането на пейките.

Стрелки по асфалта показват на хората в коя посока да се движат. Като цяло новата организация се спазва, макар че на много места стрелките могат да подведат хората, защото са през много голямо разстояние. Идеята е широките алеи да са с двупосочно двужение, а малките с еднопосочно. Дали защото са следвали логиката на дясното движение или самите стрелки, но повечето бургазлии спазваха така създадения ред.

Не така стоят нещата обаче с пейките, ползването на които е забранено. Това обаче съвсем не стряскаше майките с малки деца, които отмаряха на тях.

Велосипедисти и деца с тротинетки бяха изпълнили Морската градина на Бургас в обедните часове. От полицията призоваха бургазлии, които карат велосипеди да се въздържат да го правят в парковете.

Добрата новина е, че почти всики носеха предпазни маски, друг е въпросът дали те са правилно поставени.

Заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, която е от 26-ти април, касае разходки в парка на две групи лица - 

на деца до 12 години, придружавани от родител или членове на семейството, но не повече от двама възрастни, в часовия диапазон от 09.30 до 18.30 часа всеки ден.

Също така в парковете и градинките ще имат право да се разхождат собственици на кучета, но не повече от един, във времето до 09.30 часа и след 18.30 часа всеки ден.

Посещенията на градски паркове и градини трябва да се осъществяват при стриктното спазване на  противоепидемичните мерки.

Задължителни са носенето на предпазни маски, спазването на физическа дистанция от 2,5 метра, влизането в и излизане от парковете и градските градини през обозначените за целта места, както и придвижването по обозначените маршрути.

Забранява се консумацията на алкохол на територията на парковете и градините.

Гражданите трябва да избягват контакт с повърхности, в т.ч. сядане на пейки и тревни площи, както и да съблюдават всички противоепидемични мерки и указания на лицата, изпълняващи служебните си правомощия.

Остава в сила забраната за посещения на спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

Галерия