Посланик Хопкинс разговаря с бургаския депутат Ивелина Василева и зам.-кмета по екология в Община Бургас Руска Бояджиева. Снимки Лина Главинова

Посланик Хопкинс разговаря с бургаския депутат Ивелина Василева и зам.-кмета по екология в Община Бургас Руска Бояджиева. Снимки Лина Главинова

Бургазлията Антони Георгиев показа своята любовна афера с Шотландия в изложбата "Горният път: Фотография от Шотландия".  Така той определи впечатленията си от Шотландия по време на няколкото негови пътувания до там. 30-е фотографии са подредени в зала "Георги Баев" на културен център "Морско казино". Изложбата бе официално открита от посланика на кралство Великобритания у нас - Нейно Превъзходителство Ема Хопкинс. И като на всяко събитие, което носи атмосферата на Шотландия не липсваше и традиционното за тази област на Острова питие - уискито.

Изложбата е придружена и от есе на писателката Капка Касабова, която от години живее в Шотландия. Тя е написала текста си специално за настоящата експозиция. Част от него бе прочетена от българката Мила и шотландеца Нийл. "Като всички дори истории Шотландия на Антони Георгиев започва с открит път. Откритият път, разбира се, е непредсказуем и няма гаранция, че ще има връщане назад. Пътят на Георгиев ни повежда към един свят, едновременно познат и непознат - класическа Шотландия и една друга, скрита, интериорна Шотландия, която ни хваща неподготвени", така започва текста на Капка Касабова.

Красотата на Шотландия е вдъхновявала поколения артисти и писатели. От исторически градове като Единбург до Каледонските планини, осеяни с приказни замъци и езера, картата на Шотландия е богата колкото културата ѝ и колкото забележителностите, които предлага на посетителите си.
Вгледайте се по-задълбочено и освен гайдите и уискито ще откриете една динамична страна, където посетителите могат да открият експериментална музика и театър, но и традиционните туийд и тартан. С тази изложба, британското посолство показва, както познати, така и неочаквани страни на Шотландия.

Галерия