Цанко Цанков ще опита да преплува едно от най-дългите трасета в света. Снимки Лина Главинова

Цанко Цанков ще опита да преплува едно от най-дългите трасета в света. Снимки Лина Главинова

Цанко Цанков с амбиция за историческо преплуване на Бургаския залив. Бургазлията ще се опита да измине разстоянието от най-северната точка на залива - нос Емине до най-южната - нос Маслен нос. Разстоянието е 44,702 км. "Досега такова преплуване на залива не е правено. Това ще бъде и най-дългото преплуване в акваторията на Черно море. Най-дългите плувания са правени до 1984 година от бившите държави от СССР и те са били с дистанция до 30 км.", каза Цанко Цанков.

Той е състезател на столичния клуб "Олимп", но кариерата му започва от бургаския "Черноморец". За преплуването на залива той е започнал подготовката си през ноември 2018 година и е ползвал съветите на плувеца Петър Стойчев.

Преплуването на Бургаския залив ще започне в 06.00 часа на 17-ти юли, сряда, от нос Емине. Очаква се финалът да бъде след около 10-12 часа край нос Маслен нос. "Средната скорост, с която плувам е 4 км/час. На всеки 10-15 минути ще приемам напитки съдържащи въглехидрати, електролити, които са нужни за поддържане на тонуса", обясни плувецът Цанков.

Разстоянието, което той ще се опита да преплува е с 11 км. по-дълго от протока Ламанш. Това е и най-дългото трасе в света.

През цялото време, докато тече преплуването, екипът на Цанко Цанков ще го придружава на катера "Надежда". На борда на плавателния съд ще бъде и съдия от Българската федерация по плуване, който ще удостовери изминаването на трасето в Черно море.

За логистиката на състезанието са се погрижили от Община Бургас, Гранична полиция, Морска администрация, база "Бургас". Лодките, които ще се движат по трасето след фарватера, ще бъдат отклоняване, докато плувецът измине разстоянието.

За подготовката на преплуването Общинският съвет в Бургас отпусна на Цанко Цанков 3 000 лева. Той бе поздравен от кмета на Бургас Димитър Николов. Градоначалникът му пожела успех.

Галерия