Антон Парталев е член на сдружение Пещерно спасяване

Антон Парталев е член на сдружение Пещерно спасяване

Бургазлията Антон Парталев, който участва в спасителната акция по издирване на оцелели след разрушителното земетресение в Република Турция, е сред носителите на наградата "Серафим". Тя носи името си по едноименния разказ на Йордан Йовков. С тази награда се поощряват хора, които са пример за проявена гражданска доблест и човешка доброта. Тази година във фокуса на вниманието бяха хората и организациите, участвали или подпомагали спасителните дейности в Турция.

Една от наградите бе присъдена на сдружение "Пещерно спасяване", чиито членове се включиха като доброволци в издирвателни операции и спасителни акции за изваждане на затрупани хора в град Антакия, област Хатай. Част от тази група е и бургазлията Антон Парталев. Той казва, че без колебание се е записал като доброволец в мисията. Според него не е трудно хората да си помагат не само при извънредни ситуации, но и в ежедневието.

Наградата "Серафим" е учредена през 2022 г. под патронажа на президента на България г-н Петър Стоянов. Организатори са Нов български университет, Софийският университет и българският ПЕН клуб, както и учени, писатели, журналисти.

Галерия