Розовото фламинго е сред най-красивите птици и може да се види и в Атанасовското езеро. Снимки Драгомир Георгиев

Розовото фламинго е сред най-красивите птици и може да се види и в Атанасовското езеро. Снимки Драгомир Георгиев

Бургазлията Драгомир Георгиев засне уникални кадри на розово фламинго на Атанасовско езеро. Цяло ято с фламинги буквално го "изненадали" рано сутринта в мъглата. "Заснемането на такива кадри е много трудно, а си трябва и голяма доза късмет. Розовите фламинги са плашливи птици и се държат на голяма дистанция. Безуспешно е преследването на птиците и всички опити да бъдат директно доближени са обречени на провал", разказа пред "Черноморие" авторът на снимките.

"Когато бъдат обезпокоени, а те са доста наблюдателни и забелязват достатъчно рано всяка опасност, просто се отдалечават ходейки и накрая излитат", обяснява Драгомир Георгиев. Той познава хора, които са пробвали този начин, за да се доближат до птиците. "Това обаче не дава резултат", категоричен е фотографът.

"Към птиците, както и към всички диви животни, и въобще към природата трябва да се подхожда с уважение и любов. Ако искате да се насладите на гледката, трябва птицата или животното да не знае, че сте там, да не ви усеща. Това обикновено означава, че трябва да сте там преди тях, преди да изгре слънцето, с добър камуфлаж и да чакате търпеливо те да се доближат до вас, а не вие до тях. И ако се случи чудото да кацнат близо и необезпокоявано да вършат техните си занимания, знайте, че ще се почувствате необикновено, като част от ятото около вас, както и аз се почувствах в онова магично утро", сподели емоцията около преживяването си на Атанасовското езеро Драгомир Геориев. А, че е успял да направи уникални кадри, се вижда с просто око.

Миналият месец на езерото край Бургас бяха преброени около 1000 розови фламинги.

Галерия