Стела Тодева грабна журито на конкурса с разказа си за любовта Къщата с розите. Снимки Лина Главинова

Стела Тодева грабна журито на конкурса с разказа си за любовта Къщата с розите. Снимки Лина Главинова

Стела Тодева спечели конкурса за написване на разказ на любовна тематика на името на журналиста - писател Атанас Радойнов. Бургазлийката, която е завършила право в САЩ, участва в литературната надпревара с разказа "Къщата с розите". Стипендията на името на Радойнов, която се дава тази година, бе поделена между Стела Тодева и Петя Апостолова.

18-годишната Петя, ученичка в елитна бургаска гимназия, изпрати за участие разказа си "Човекът с бомбе". Над 25 автори от Бургас и страната участваха в конкурса за разказ за любовта.

Връчването на стипендията на двете носителки, сътворили разкази за любовта, събра фенове на прозата, колеги, приятели и близки на Атанас Радойнов. Инициативата за провеждане на конкурса, който се провежда тази година за втори път, е на неговата дъщеря Диана Радойнова. Зад идеята застана и Община Бургас.

Тричленно жури с председател професор Диана Радойнова единодушно одобри разказите на двете момичета. "Текстовете четохме поотделно, но всички - аз, Диана Радойнова и Динко Динков, единодушно казахме "да" на "Къщата с розите" и "Чорекът с бомбе". Достойни бяха и останалите текстове", каза Николай Фенеров, водещ на церемонията по обявяването на резултатите от конкурса.

Обявяването на имената на победителите стана в залата на Дом на писателя на 14-и февруари - Деня на влюбените - свети Валентин. "Със старта на този конкурс, ние възкресяваме името на един голям разказвач, на един голям поет на любовта Атанас Радойнов", сподели Диана Радойнова. На специалната церемония двете победителки в конкурса Стела Тодева и Петя Апостолова прочетоха своите разкази - "Къщата с розите" и "Човекът с бомбе". Те получиха стипендии  в размер по 200 лева, грамота, както и последната книга на разказвача от Странджа - Радойнов - "Полет до седмото небе".

Галерия