Габриела Гоцкова бе и кандидат за народенпредставител от Втори МИР Бургас. Снимки Архив Черноморие-бг и Изправи се, България

Габриела Гоцкова бе и кандидат за народенпредставител от Втори МИР Бургас. Снимки Архив Черноморие-бг и Изправи се, България

Бургазлийка влезе в ръководството на новата партия на Мая Манолова - "Изправи се, България", която бе учредена навръх днешния Международен ден на труда. Габриела Гоцкова, която е PR на Живко Табаков (лидер на ДБГ в Бургас) е част от новоизбраното ръководство, което е част от Националната оперативна комисия на партията и се състои от 37 души.

"Изправи се, България" бе учредена от 867 делегати от цялата страна. При учредителното събрание новоизбраният лидер на партията Мая Манолова заяви:

"Изчакахме 130 дни, дадохме толеранс и видяхме посоката. Стига толкова с подмяната. Днес учредяваме социалната партия на обикновените хора – "Изправи се, България". Партията ще се бори за пенсионерите, работещите хора, дребните земеделски производители, самостоятелните майки, хората с увреждания".

По думите на г-жа Манолова партията няма да е като никоя друга, защото вместо партийни организации стъпва на инициативни комитети и протестни групи, които се борят за различни каузи. Г-жа Манолова се ангажира, че не "групите за действие" ще работят за началството, а ръководството ще работи, за да им помага да постигат каузите си.

"Заемам се с трудовата реформа в държавата! Трябва ни нов социален договор. Българите са работещи бедни! Докарани до бедност, въпреки труда си", допълни Манолова.

Нов социален договор – за голямата трудова реформа в полза на трудещите се: стремглаво увеличаване на минималната работна заплата, но с не по-малко от ръста на цените на малката потребителска кошница; въвеждане на почасово заплащане на труда; поетапно въвеждане на 4 дневна работна седмица; регламентиране на хоум-офиса.

Това е една от трите основни каузи, с които се заема новата партия редом с борбата с корупцията и опазването на зелена България.

На 1 май, по случай деня на труда от Изправи се България започнаха провеждането на шествие до триъгълника на властта, от където ще обявят стартирането на подписка с искане за подкрепа на домакинствата в кризата. Исканията им са за 0% ДДС върху битовите сметки и стоките от малката потребителска кошница и намаляване на ДДС върху лекарствата; Необлагаем минимален доход равен на минималната работна заплата; таван на цените на основни хранителни продукти; дотиране на първите 60 литра гориво за домакинства с доходи под 2500 лева на месец; и преизчисляване на пенсиите на база средномесечен осигурителен доход за предходната година.

Лидерът на най-новата формация не спести критиките си и към управляващата четворна коалиция.

Учредяването на новата формация подкрепиха редица граждански организации и инициативни комитети сред които майките на деца с увреждания от "Системата ни убива", Златка Цвеева от инициативния комитет срещу изгарянето и депонирането на опасни отпадъци в Пещера, пенсионери, които обжалват ощетяващото преизчисление на пенсиите, пациентски организации, работници, пострадали от некоректни работодатели.

Ръководството на новата партия се състои от 37 члена като в него има представители на всички региони на страната и от различни професии. Най-голям е броят на юристите – 10, освен тях в Националната оперативна комисия влизат граждански активисти, предприемачи, мениджъри, лекари, учители, медицинска сестра, актьор, режисьор, енергиен експерт, защитници правата на хората с увреждания..

Галерия